Controle schepen op Schelde-Rijnkanaal
RILLAND - De dienst waterpolitie, Rijkswaterstaat, Inspectie Verkeer en Waterstaat en enkele andere diensten controleren sinds woensdag drie dagen lang alle containerschepen op de Schelde-Rijnverbinding tussen Antwerpen en Rotterdam.
Bij de actie worden 140 mensen ingezet. Woensdag presenteerden de diensten de actie op het Kreekraksluizencomplex bij Rilland in aanwezigheid van de Zeeuwse en de Brabantse commissaris van de Koningin en de betrokken burgemeesters.Aanleiding voor de actie is het voornemen van de Europese Commissie om een verordening in te trekken, die vervoerders verplicht alle ladingdocumenten aan boord te hebben. De betrokken diensten zijn bang dat er na afschaffing van deze verordening onvoldoende mogelijkheden blijven om het containervervoer afdoende te controleren. De driedaagse actie moet uitwijzen of die angst gerechtvaardigd is.
Volgens projectmanager J. Kirpestein van de actie kunnen ook na afschaffing van de Europese verordening de vervoerspapieren van de containers met afvalstoffen en gevaarlijke stoffen worden gecontroleerd. Overige containers vormen echter zo’n 95 procent van de lading. „Eigenlijk moet het zo zijn dat iedere container is voorzien van papieren, zodat er geen ruimte kan zijn voor illegaal vervoer”, aldus Kirpestein.
Hoewel de inhoud van een container niet direct gevaarlijk hoeft te zijn voor de omgeving, kan het volgens hem zo zijn dat bijvoorbeeld een container levensmiddelen onder een container met verdelgingsmiddelen staat of dat koelkasten met schadelijke cfk’s worden uitgevoerd.
Het is de eerste keer dat zo veel partijen samenwerken aan een dergelijke controle. De waterpolitie krijgt tijdens de driedaagse controle eenmalig toegang tot het zogenaamde meld- en volgsysteem waarmee onder meer informatie over de lading, bemanning en bestemming kan worden bekeken.
Ook de Antwerpse havenpolitie was woensdag van de partij. Uit de bijeenkomst bleek dat met name aan de Antwerpse kant de effecten van controle achterbleven. Daar wordt volgens de Vlaamse vertegenwoordigers aan gewerkt.
De resultaten van de driedaagse actie zullen in juli worden geanalyseerd. De partijen zullen advies uitbrengen aan minister Peijs, die naar verwachting eind dit jaar daarop reageert.