„Overheid meestal in de fout met hout"
AMSTERDAM (ANP) – De overheid gaat bij bouwprojecten meestal in de fout als het gaat om de keuze voor hout. Dat blijkt uit onderzoek van Milieudefensie, dat woensdagavond werd gepresenteerd in de actualiteitenrubriek Nova. De milieuorganisatie ontdekte dat bij slechts acht van de veertig onderzochte projecten alleen FSC–gecertificeerd hout is gebruikt.
Het FSC–keurmerk garandeert als enige dat het hout onder goede sociale en milieu–omstandigheden is geproduceerd. Al het andere hout is volgens Milieudefensie dubieus, omdat de garantie ontbreekt dat het hout niet illegaal of destructief is gekapt.De onderzoekers troffen wel veel andere keurmerken, zoals Keurhout, PEFC, ISO en MTCC aan. „Deze keurmerken geven echter niet de garanties voor duurzaam bosbeheer die FSC wel geeft. Bij FSC zijn zowel de criteria als de controle in orde", aldus Milieudefensie, dat benadrukt dat „illegale en destructieve kap leidt tot grootschalige ontbossing en het verdwijnen van dieren als de orang–oetan de grizzlybeer en gorilla."
De diverse overheidsinstanties hebben volgens Milieudefensie doorgaans geen idee wat voor hout er wordt gebruikt in hun bouwprojecten. Er werd onder meer onderzoek verricht bij verbouwingen van ministeries, de hogesnelheidslijn, de restauratie van Carré en de tramtunnel in Den Haag. Milieudefensie trof onder meer ‘fout’ hout aan bij het ministerie van Sociale Zaken en op de zeilboot die prins Willem–Alexander en prinses Maxima voor hun huwelijk cadeau kregen.
Anne van Schaik, bij Milieudefensie campagneleider Globalisering en Milieu, is geschokt door de bevindingen van de onderzoekers. „Alle bezorgde uitspraken van de overheid over behoud van bossen en biodiversiteit blijken een wassen neus", aldus Van Schaik. „Nu is de overheid medeverantwoordelijk voor het verdwijnen van oerbos en de schending van rechten van de lokale bevolking die van de bossen afhankelijk is".
Het Rijk, provincies, gemeenten en waterschappen moeten zich als het aan Milieudefensie ligt, verplichten om alleen nog maar hout te gebruiken met het FSC–keurmerk. En dan gaat het niet alleen om afwerkingshout, maar ook om het hout dat wordt gebruikt voor (beton)bekistingen. Milieudefensie vindt dat het gebruik van FSC–hout moet worden vastgelegd in beleid en in aanbestedingsprocedures.