Brussel eist lagere begrotingstekorten
STRAATSBURG (ANP) - EU-landen moeten de huidige periode van economisch herstel aangrijpen om hun begrotingstekorten terug te dringen. Anders, zo waarschuwde de Europese Commissie dinsdag, lopen de tekorten veel te snel op wanneer het wat minder gaat.
Dat schrijft de Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, in een mededeling naar aanleiding van de eerste verjaardag van het versoepelde stabiliteitspact. Dat pact regelt dat landen met de euromunt hun tekort onder de 3 procent van hun bruto binnenlands product moeten houden, op straffe van boetes. Ook landen zonder euro moeten zich in theorie aan de regels houden, al kunnen ze geen boete krijgen.Onder druk van vooral Frankrijk en Duitsland, die al jaren de tekortlimieten overschrijden, zijn boetes voor overtreders sinds vorig jaar zeer onwaarschijnlijk geworden. Toch is Europees commissaris Joaquin Almunia (Monetaire Zaken) tevreden over hoe lidstaten met hoge tekorten zich sindsdien gedragen.
De hervorming van het pact was echter ook bedoeld om lidstaten aan te sporen het tekort helemaal weg te werken, en daar komt te weinig van terecht. „Gemiddeld genomen zal de structurele balans voor de EU niet verbeteren en in sommige lidstaten zelfs verslechteren”, constateert de Commissie.
„De rigoureuze uitvoering van de begroting en extra maatregelen in 2006 zullen nodig zijn, tezamen met ambitieuze begrotingsplannen voor volgend jaar, om het gat tussen de huidige inspanningen en de eisen van het pact te verkleinen.”
Almunia wilde dinsdagmiddag in Straatsburg tijdens een persconferentie niet al te concreet ingaan op de hervormingsplannen van de drie grootste overschrijders van de begrotingslimieten, Frankrijk, Italië en Portugal. Hij feliciteerde wel de Franse minister van Financiën, Thierry Breton, voor de „nodige maatregelen die genomen zijn.” Frankrijk zou volgens een raming van vorige maand uitkomen op exact 3,0 procent.
Volgende week zal Almunia een oordeel geven over de hervormingsplannen van Portugal. Verder stelde hij dat de „coördinatie tussen de ministers van Financiën van de eurolanden de goede kant uitgaat.” Toch moedigde hij alle lidstaten, ook het relatief goed presterende Oostenrijk, aan meer geld opzij te zetten nu de economische situatie rooskleurig is.