Binnenland

Flink deel scholen wil godsdienst als examenvak

VOORBURG/DEN HAAG (ANP) – Ongeveer 40 procent van de protestants–christelijke scholen is van plan vanaf augustus 2007 godsdienst als examenvak in havo en vwo in te voeren. Die schatting maakt adviseur Paul Boersma van de Besturenraad, de organisatie van het christelijk onderwijs.

13 June 2006 13:43Gewijzigd op 14 November 2020 03:50

Woordvoerder Gerrit–Jan Meulenbeld van de Nederlandse Katholieke Schoolraad (NKSR) schat dat een kwart tot 30 procent van de katholieke scholen dezelfde stap zal zetten.Met Concent en VGS/BGS, de organisaties van het gereformeerd en reformatorisch onderwijs, presenteerde de Besturenraad dinsdag in Ede een handreiking voor de invoering van godsdienst/levensbeschouwing als examenvak. Door de herziening van de tweede fase in havo en vwo wordt dat vrijwel zeker vanaf augustus 2007 mogelijk. De NKSR komt in september met een eigen handreiking.

Boersma en Meulenbeld vinden het aantal scholen dat heeft aangekondigd godsdienst tot een examenvak te willen maken, behoorlijk groot, zeker gezien het feit dat daarvoor de nodige inspanningen vereist zijn.

Het meest gehoorde argument is volgens Boersma dat christelijke scholen met de invoering van het nieuwe examenvak aan de samenleving kunnen laten zien dat godsdienst en levensbeschouwing van belang zijn. De nieuwe status van het vak helpt scholen ook om „serieus werk te maken van hun identiteit", aldus Meulenbeld.

Het overgrote deel van de protestants–christelijke scholen zal godsdienst in het gemeenschappelijk deel van het lesprogramma in de tweede fase aanbieden. De beoordeling wordt samen met die voor vakken als culturele en kunstzinnige vorming en algemene natuurwetenschappen onderdeel van een zogeheten combinatiecijfer. Dat bepaalt mede of een leerling slaagt of zakt.

Scholen kunnen godsdienst ook als examenkeuzevak opnemen in de profielen die leerlingen moeten kiezen. Ze moeten dan een examenprogramma ontwikkelen en dat ter goedkeuring aan de minister van Onderwijs voorleggen. De meeste scholen schrikken volgens Boersma nog terug voor de inspanningen die dat vergt.

Scholen die (nog) niet van plan zijn om godsdienst als examenvak aan te bieden, zijn volgens Boersma onder meer bang om weerstand op te roepen. „De samenleving heeft in de afgelopen jaren allergisch gereageerd op religie. Daardoor hebben sommige christelijke scholen de neiging om zich niet te veel te profileren". Ook het gebrek aan gekwalificeerde leraren godsdienst en de huiver om het vak in het „formele kader" van het eindexamen te plaatsen, zijn voor scholen redenen om godsdienst geen onderdeel van het examenprogramma te maken, aldus Boersma.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer