Kerk & religie

Ger. Gem. Tholen 100 jaar

De gereformeerde gemeente van Tholen bestond verleden week 100 jaar.

13 June 2006 11:25Gewijzigd op 14 November 2020 03:50
ELST – Ds. H. Molendijk uit Oosterland opent op 21 juni de vernieuwde kerk van de oud-gereformeerde gemeente van Elst (Utr.). In februari is begonnen met de verbouwing van de kerk. Het bedehuis is nu verlengd van 12 naar 19 meter. De meeste bijgekomen r
ELST – Ds. H. Molendijk uit Oosterland opent op 21 juni de vernieuwde kerk van de oud-gereformeerde gemeente van Elst (Utr.). In februari is begonnen met de verbouwing van de kerk. Het bedehuis is nu verlengd van 12 naar 19 meter. De meeste bijgekomen r

„Op 8 juni 1906 -zo wijzen enkele oorspronkelijke, schriftelijke bronnen onafhankelijk van elkaar uit- zijn in onze gemeente voor het eerst de ambten ingesteld: twee ouderlingen en twee diakenen”, aldus de plaatselijke predikant ds. C. de Jongste. „Zowel in kerkrechtelijke als in kerkhistorische zin zijn we daarmee geïnstitueerd als gemeente. En wel door ds. H. Roelofsen (1852-1930) uit Goes, aanvankelijk Kruisdominee, later Ledeboeriaans predikant. Als zodanig kwam hij al in Tholen preken vóór de officiële stichting van de gemeente.”Volgens ds. De Jongste is er heel wat onduidelijkheid geweest over de juiste ontstaansdatum. „Ons Kerkelijk Jaarboek van 1948-1986 meldt: 23 juni 1902; van 1987-2001 wordt gemeld: 23 juni 1906 en van 2001-2006 staat vermeld: 8 juni 1906. Dit laatste heeft nu onder ons volkomen zekerheid. Daar het langere tijd onzeker scheen of het tóch niet op 23 juni 1906 was -waarover de aanmeldingsbrief naar de rijksoverheid in 1907 rept- leefde aanvankelijk de gedachte déze dag aan te houden ter herdenking. Echter, op 23 juni 1902 vond de eerste kerkdienst plaats in de nieuwe ”Kruuttoarn-kerke” van het Thoolse leesgezelschap, dat reeds sedert 1901 samenkwam aan de Bebouwde Dam 33 bij de familie Jansen (huisje wijlen wed. Akershoek).”

Afgelopen zondag heeft ds. De Jongste een herdenkingspredikatie gehouden, waarin enkele historische noties in herinnering werden gebracht. In de dienst werd ook de heilige doop bediend, net als 100 jaar geleden. „Toen werden er negentien baby’s en peuters/kleuters in één keer gedoopt, omdat er enkele jaren geen doopbediening had plaatsgevonden”, aldus ds. De Jongste.

Waarschijnlijk is in het najaar het herdenkingsboek over 100 jaar gereformeerde gemeente van Tholen gereed.

Ogg Elst heropend

Ds. H. Molendijk uit Oosterland, op Schouwen-Duiveland, hoopt 21 juni het vernieuwde bedehuis van de oud gereformeerde gemeente van Elst (Utr.) te openen. Hij gaat voor in een dienst waarin wordt stilgestaan bij de uitbreiding van het pand aan de Houweg.

In februari werd begonnen met de verbouwing van de kerk. Dat was hard nodig, want er waren vaak problemen met het aantal zitplaatsen. Dat werd goed merkbaar bij doordeweekse diensten, wanneer er een predikant is, zegt de scriba. „Mensen moesten zelfs vanuit de consistorie en de pastorie de diensten bijwonen.”

De kerk is nu verlengd van 12 naar 19 meter. De meeste bijgekomen ruimte is bedoeld voor de kerkzaal. Ook is de hal vergroot en is er een nieuwe consistorie. Bovendien is de orgelgalerij aangepast. „De koop van een pijporgeltje hebben we wel even overwogen, maar dat hebben we gezien de kosten voorlopig uitgesteld.”

De afgelopen vier maanden konden de kerkgangers gebruikmaken van het gebouw van de hersteld hervormde kerk, slechts enkele deuren verderop. „Afgezien van het feit dat de kerkdiensten op aangepaste tijden begonnen, ging dat prima.” De hersteld hervormde gemeente van Elst heeft toestemming om voor de duur van enkele jaren in een gerestaureerde tabaksschuur de erediensten te houden.

Instituering hhg Vledderveen

Ds. J. C. den Ouden uit Rijssen zal woensdagavond in een speciale kerkdienst de hersteld hervormde gemeente van Vledderveen institueren. Voorheen was deze gemeente een Nederlandse hervormde evangelisatievereniging op gereformeerde grondslag onder de naam ”Eben-Haezer”. In de dienst zullen twee ouderlingen en een diaken worden bevestigd.

De gemeente telt ongeveer vijftig belijdende leden en doopleden. De erediensten worden zondags bezocht door ongeveer 45 mensen. In de zomermaanden bezoeken veel vakantiegasten de kerkdiensten, waardoor het aantal kerkgangers soms wel 200 bedraagt.

Zelhem krijgt ’kopiekerkje’

Dagblad de Gelderlander meldt dat het dorp Zelhem binnenkort zal beschikken over een bezienswaardigheid. In het parkje aan de Burg. Rijpstrastraat verrijst een kopie van het kerkje dat zendeling Ludger 1200 jaar geleden zou hebben gesticht.

Helemaal nieuw is het bouwwerk niet. Een eerdere natuurgetrouwe kopie stond in 2001 al naast de Lambertikerk in hartje Zelhem.

In zijn streven om het oosten van wat tegenwoordig Nederland is te kerstenen, stichtte de missionaris Ludger -of Liudger- vermoedelijk rond 800 ongeveer op de plek van de Lambertikerk een klein, van hout en leem opgetrokken kerkje. Vijf jaar geleden vierde de toenmalige gemeente Zelhem mede als gevolg daarvan het 1200-jarig bestaan.

Het kerkje trok in het jubileumjaar veel belangstelling. Aanvankelijk was het de bedoeling dat het aan het eind van 2001 weer afgebroken zou worden, maar vanwege de grote belangstelling werd besloten het te laten staan tot oktober 2002.

Een logisch vervolg was om het kerkje een permanente plaats in Zelhem te geven. Een stuk grond aan de Velswijkweg 2 bleek verschillende gemeentelijke bezwaren op te leveren en was geen geschikte locatie. Al snel kwam de huidige plek achter de openbare bibliotheek ter sprake. Om de organisatie rond de herbouw handen en voeten te geven, is in 2003 de Stichting Ludgerkerkje Zelhem opgericht.

De bouwtekeningen komen van architect Arthur van Noort. Uiteindelijk heeft de stichting besloten het kerkje niet achterin het parkje te plaatsen maar voorin.

De stichting wil kleinschalige culturele en religieuze activiteiten in het kerkje gaan ontplooien. Daarbij wordt gedacht aan een stiltecentrum voor bezinning en zingeving.

De rubriek Grondvlak is bedoeld voor nieuws vanuit plaatselijke gemeenten. Berichten die voor plaatsing in aanmerking komen, kunnen gemaild worden naar: grondvlak@refdag.nl. Post kan gestuurd worden naar: Reformatorisch Dagblad, t.a.v. kerkredactie, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer