„Ik kom niet als burgemeester voor de SGP”
SOEST - Van een gemeente met een confessionele meerderheid naar een plaats met maar één gezamenlijke CU/SGP-zetel. Als minister Remkes ermee instemt, wordt SGP-burgemeester A. Noordergraaf van Hardinxveld-Giessendam de nieuwe eerste burger van Soest. „Ik ben toe aan horizonverbreding.”
De gemeenteraad van Soest (45.235 inwoners) nam maandagavond met overgrote meerderheid het advies van de vertrouwenscommissie over om Noordergraaf (56) uit Hardinxveld-Giessendam (17.813 inwoners) voor te dragen aan de minister van Binnenlandse Zaken. Er waren vijftien kandidaten voor de burgemeestersvacature. Van de 29 raadsleden uit de Utrechtse provincie stemden er 27 voor de SGP’er. Noordergraaf reageert blij en verrast.Waarom heeft u naar Soest gesolliciteerd?
„Ik vind het een prachtige gemeente. De Utrechtse Heuvelrug spreekt mij en mijn vrouw zeer aan. Dat vormde een van de redenen om juist naar deze gemeente te kijken. Daarnaast zijn er ook veel interessante bestuurlijke aspecten waar ik graag over wil meedenken.”
Zoals?
„Dan denk ik aan de nieuwe bestemming voor vliegveld Soesterberg, het behoud van natuurschoon in Soest en omgeving en plannen voor woningbouw en bedrijventerrein.
Een belangrijk punt is ook het opzetten van de veiligheidsregio. De landelijke overheid stelt steeds hogere eisen aan de gemeentelijke beheersing van rampen en crises. Binnen de regio Zuid-Holland-Zuid heb ik daar veel ervaring mee. Die kan ik gebruiken binnen de gemeente Soest.”
In hoeverre heeft uw politieke gezindheid een rol gespeeld tijdens de sollicitatiegesprekken?
„Uiteraard is daarover gesproken. Gelukkig heb ik gemerkt dat de vertrouwenscommissie mij heeft beoordeeld zoals ik ben. Men heeft vooral gekeken naar mijn bestuurlijke ervaring en niet naar mijn politieke kleur.”
Wat gaan de inwoners van Soest merken van een SGP’er als burgemeester?
„Laat het duidelijk zijn dat ik kom als burgemeester van Soest en niet als burgemeester voor de SGP. Daarbij neem ik mijn eigen achtergrond mee. Dit betekent bijvoorbeeld dat ik graag de zondag wil blijven invullen zoals ik dat gewend ben. Alleen bij calamiteiten zit ik bij de brandweer of de politie en niet in de kerk. Ik heb gemerkt dat daar begrip en respect voor is.”
Gemeenteraad
In de gemeenteraad van Soest (29 zetels) worden er 12 zetels ingenomen door lokale partijen, heeft zowel VVD als PvdA 5 zetels, heeft het CDA er 4 en GroenLinks 2 en heeft de CU/SGP slechts een zetel.
In hoeverre kunt u uw SGP-idealen realiseren in zo’n gemeente?
„Het is een misvatting om te denken dat ik als burgemeester bepaalde SGP-idealen moet gaan inbrengen. Ik word geroepen om de gemeente met een aantal andere mensen te besturen. Ik ben geen Statenlid of Kamerlid. Ik ben ook geen politicus, maar een bestuurder.”
GroenLinks heeft al uitgesproken zich niet te kunnen verenigen met uw achtergrond en heeft daarom tegen uw benoeming gestemd. Bent u niet bang voor grote ophef, zoals uw collega Van Belzen die bij zijn komst naar Barendrecht heeft ervaren?
„Nee. Laat iedereen mij beoordelen op mijn daden. Ik kan goed begrijpen dat het gedachtegoed van GroenLinksers mijlenver afstaat van bepaalde SGP-opvattingen. Ik hoop en vertrouw dat men mij aanvaardt zoals ik ben.”
Komt een SGP-burgemeester niet beter uit de verf in een gemeente als Hardinxveld-Giessendam, met zowel de SGP als de CU in het college, dan in een gemeente als Soest, met PvdA- en VVD-bestuurders?
„We zijn niet op de wereld gezet voor ons gemak. Vanuit mijn ervaring probeer ik een bijdrage te geven aan het openbaar bestuur. Daarbij komt mijn persoonlijke motivatie dat het goed is voor een mens om zijn horizon te verbreden. Na tien jaar Hardinxveld-Giessendam wil ik deze stap maken.”
U heeft zich meermalen duidelijk uitgesproken voor het lidmaatschap van vrouwen binnen de SGP. Heeft dat een rol gespeeld bij uw benoeming?
„Ik kan niet vertellen wat er precies in de vertrouwenscommissie is gezegd. Maar het geheel overziende denk ik dat het vrouwenstandpunt nauwelijks een rol heeft gespeeld bij de beslissing.”