Kerk mag toch met genezingen werven
De evangelische gemeente Rehoboth uit het Brabantse Eersel mag toch advertenties plaatsen waarin genezingswonderen in het vooruitzicht worden gesteld. Dat heeft het college van beroep van de Reclame Code Commissie bepaald.
De Eerselse gemeente riep vorig jaar in een regionaal dagblad op de genezingscampagne van een tweetal Nigeriaanse evangelisten te bezoeken. ”Kom uw genezing halen”, luidde de vetgedrukte tekst. Motto van de campagne was ”Grote genezingswonderen”.
Een lezer van de regionale krant vond de advertentie misleidend en diende een klacht in bij de Reclame Code Commissie (RCC). De commissie stelde de klager in het gelijk en veroordeelde de Rehoboth-gemeente. Die stelde tegen deze veroordeling beroep in.
Volgens Rehoboth moet de advertentie worden gezien als een geloofsuiting. Het college van beroep vindt dat er niet toe doen. Door de foto van een lachende, met de handen geheven man in de advertentie is sprake van een aankondiging met een aanprijzend karakter.
Toch kan de advertentie bij het college door de beugel, omdat ze niet misleidend is. De gebruikte zinsneden ”Kom uw genezing halen” en ”Grote genezingswonderen” hebben volgens het college „een kenbaar religieuze betekenis.” Voor bezoekers is duidelijk dat ze niet zonder meer zullen genezen van hun kwalen, maar dat er een samenhang is met de persoonlijke godsdienstige geloofsovertuiging. Een overweging voor het college is dat er niet wordt opgeroepen de reguliere geneeskunst voorbij te gaan.
De kerk voerde verder als verdediging aan dat er tijdens de genezingscampagne daadwerkelijk mensen waren hersteld, zowel lichamelijk als psychisch. Tijdens de behandeling van het beroep getuigde een aantal mensen daarvan. Het college van beroep zegt dat deze getuigenissen er voor de uitspraak niet toe doen.
De advocaat van de volle-evangelie-gemeente, mr. drs. T. van Kooten, is blij dat de eerdere veroordeling is teruggedraaid. „In deze tijd staat het recht op vrijheid van godsdienst onder druk. Gelukkig is deze vrijheid door het college van beroep niet verder aangetast. Voor een kerkelijke gemeente als Rehoboth zijn gebedsgenezingen een essentieel onderdeel van de geloofsleer. De vrijheid om daar in advertenties bekendheid aan te geven, is veiliggesteld.”
De uitspraak van het college betekent volgens Van Kooten dat een kerkgenootschap zich in zijn advertenties ook als zodanig dient te presenteren. Ook moet het aangeven dat het bij dergelijke bijeenkomsten gaat om samenkomsten van religieuze aard.
Gunstig vindt hij dat de Rehoboth-gemeente van het college van beroep niet hoefde aan te tonen dat gebeden daadwerkelijk hadden geleid tot genezingen. De RCC had dat in eerste instantie wel geëist. „Deze bewijsopdracht was een flagrante inbreuk op de vrijheid van godsdienst. Geloof moest worden bewezen, iets wat bij een geloof juist niet kan.”