Inkomensbeheer zet zoden aan de dijk
Mensen met schulden zijn doorgaans niet gebaat bij het aangaan van extra -vaak dure- leningen om oude schulden af te lossen. Het leren beheren van inkomsten en uitgaven zet meer zoden aan de dijk.
Hans Werdmüller von Elgg, secretaris van de Algemene Nederlandse Vereniging van Schuldbemiddelaars (ANVS) kan er kort over zijn: „Vaak zie je dat mensen extra gaan lenen om oude leningen af te lossen. Ze lenen niet omdat ze te weinig verdienen, maar omdat ze hun inkomsten en uitgaven niet goed beheren.”Gebeurt dat wel, dan is aflossen van schulden in veel gevallen wel degelijk mogelijk, stelt de ANVS (zie rekenvoorbeeld). „Maar dan moeten schuldenaars wel tijdig op het bestaan van inkomensbeheer worden gewezen.”
Volgens hem zouden banken en andere kredietverstrekkers vaker kunnen doorverwijzen naar inkomensbeheerders. „Laten we zeggen dat de bereidheid in de financiële wereld om anders te gaan denken over schuldsanering nog niet optimaal is.” Bij de ANVS zijn zowel schuldbemiddelaars als inkomensbeheerders aangesloten.
Hoe ziet een les inkomensbeheer eigenlijk uit?
„Het is geen les, het is een systematiek waarbij iemand zijn inkomen stort op een speciale bankrekening. Een virtuele curator houdt vervolgens in de gaten waar het geld aan wordt besteed. Een vast deel is bestemd voor de kosten van het levensonderhoud, een ander deel gaat op aan energie en ga zo maar door. Het programma is zo opgesteld dat het niet mogelijk is om tussentijds de touwtjes maar weer te laten vieren, met alle gevolgen van dien. Wij laten mensen zichzelf vastbinden.”
Wat is er mis met het wettelijke schuldsaneringstraject en de manier waarop leden van de Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet (NVVK) dat uitvoeren?
„Er zijn best overeenkomsten met ons systeem. Maar de 35 aangesloten kredietbanken kampen bijvoorbeeld met wachtlijsten, waardoor snelle hulpverlening vaak niet mogelijk is. Dat is juist wel de bedoeling. De gemiddelde schuldenaar in Nederland kijkt tegen een bedrag van 15.000 tot 25.000 euro aan. Bij het ontbreken van hulp loopt de schuld snel op.”
Hoeveel mensen komen in Nederland in aanmerking voor schuldbemiddeling of inkomensbeheer?
„De officiële cijfers melden 680.000 gevallen waarbij sprake is van problematische schulden. Ik denk dat dat getal veel hoger ligt. Deze week werd bekend dat het aantal loonbeslagen fors toeneemt. Dat zijn signalen dat het goed fout zit.”
Zou de ANVS niet juist een station eerder in beeld moeten komen? Voorkomen dat mensen schulden maken? Dat bespaart hen veel ellende.
„Dat gaan we uiteraard proberen. Er zijn al contacten met onder meer het Nibud en met crediteuren, waaronder grote nutsbedrijven.”