Ex–gedetineerden aan de hand naar nieuw onderkomen
VEENHUIZEN (ANP) – Ex–gedetineerde zwervers in Veenhuizen hoeven niet langer de gevangenispoort te verlaten met een vuilniszak in de hand om deze ’s nachts te gebruiken als dekbed onder de blote hemel. Ze kunnen voortaan terecht in het Prison Gate Office (PGO). In dit gebouw vlak buiten de gevangenispoort pikken medewerkers van het Leger des Heils de vrijgekomen mensen op die geen vaste woon– of verblijfplaats hebben en begeleiden hen persoonlijk naar een nieuw tijdelijk onderkomen.
Sinds 9 januari is het eerste PGO gevestigd in een oude dienstwoning bij gevangenis Norgerhaven in Veenhuizen. Zwervende ex–gedetineerden keren vaak terug in crimineel gedrag. Hen wacht dan wederom een plek in de cel. Dat patroon moet doorbroken worden, vindt Jan Nieuwland, regiomanager Leger des Heils jeugdzorg en reclassering.Het PGO is een mogelijke oplossing. Al binnen de poorten sporen medewerkers maatschappelijke dienstverlening de gedetineerden op die na hun vrijlating gedoemd zijn op straat te leven. Zij schakelen op hun beurt de PGO–medewerkers in om voor deze mensen een geschikt onderkomen te zoeken waar zij na hun vrijlating naar toe worden gebracht.
Bijvoorbeeld de opvangboerderij voor verslaafden de Spetse Hoeve in Veelerveen. Daar kon onlangs een 46–jarige man na zijn vrijlating naar toe die anders geen dak boven zijn hoofd zou hebben. Acht jaar is hij clean geweest, maar ruzies met zijn toenmalige vriendin deden hem weer naar de drugs grijpen. Strafbare feiten en een opsluiting volgden.
Volgens Nieuwland is het eerste uur na de vrijlating cruciaal voor de rest van de komende periode. „Deze mensen kampen met te veel problemen. Zij komen zelden aan op een hulpverleningsadres. Daarom gaan medewerkers van ons mee om ze daadwerkelijk persoonlijk over te dragen." Hij benadrukt dat zo’n begeleiding alleen plaatsvindt op basis van vrijwilligheid.
In Veenhuizen zijn inmiddels 25 zwervende ex–gedetineerden aangemeld. Marie–Anne de Groot, een van de locatiedirecteuren van de gevangenis in Veenhuizen, zegt niet te weten hoe groot de doelgroep is. „Dat hopen de PGO–medewerkers helder te krijgen. Zij volgen een tijd lang de afgeleverde ex–gedetineerden. Die gegevens zijn nodig om te kijken of deze begeleiding een aanvulling is op de bestaande hulpverlening in de nazorg. En vooral, wegen de resultaten op tegen de kosten."
Nieuwland denkt dat de PGO eind dit jaar ruim zeventig ex–gedetineerden in beeld heeft gekregen. Conclusies durft hij nog niet te trekken. Opvallend is wel dat de meeste mannen die bij de PGO worden aangemeld Nederlanders zijn van 40 jaar of ouder en in het gevang zitten voor diefstallen en/of inbraken. De meesten kampen met een verslavingsprobleem, psychische moeilijkheden en een schuld.
Het Leger des Heils heeft voor dit project dit jaar 100.000 euro uitgetrokken. Daarna moeten de financiële middelen uit andere potjes worden gehaald. Nieuwland sluit niet uit dat bij het slagen van deze pilot nieuwe PGO–kantoren worden ingericht bij andere gevangenissen in Nederland.