Buitenland

IAEA: Hoogverrijkt uranium in Iran

WENEN - De atoomwaakhond van de Verenigde Naties, het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA), heeft in Iran nieuwe sporen hoogverrijkt uranium ontdekt. Hoogverrijkt uranium wordt voor atoomwapens gebruikt.

Buitenlandredactie
9 June 2006 10:54Gewijzigd op 14 November 2020 03:50

Inspecteurs ontdekten de sporen, nadat zij begin dit jaar monsters hadden genomen van apparatuur van een technische universiteit. Iran gaat ook gewoon door met het verrijken van uranium, blijkt uit een vertrouwelijk rapport van het IAEA dat donderdagmiddag in Wenen werd verspreid. Het verslag wordt volgende week op een vergadering van het agentschap gepresenteerd.De islamitische republiek bouwt ook nieuwe centrifuges voor de verrijking, ondanks oproepen van de internationale gemeenschap aan het regime in Teheran om zijn nucleaire activiteiten te staken. De machthebbers reageerden ook niet op verscheidene brieven van het IAEA, stelt het agentschap in zijn jongste verslag over het omstreden, grotendeels geheime Iraanse atoomprogramma.

De Iraanse president Mahmud Ahmadinejad heeft donderdag duidelijk gemaakt dat zijn land het recht op het gebruik van nucleaire technologie nooit zal opgeven. In een rede op de staatstelevisie zei het staatshoofd dat concessies op dit vlak niet aan de orde zijn.

De president reageerde op een serie voorstellen van westerse landen om een einde te maken aan de crisis over het nucleaire programma van de islamitische staat. Hij zei wel bereid te zijn tot „onderhandelingen”, maar dan onder „eerlijke omstandigheden zonder dreigementen.” Ahmadinejad zei ook dat hij „misverstanden over Iran in de internationale arena wil oplossen.”

De omstreden president reist volgende week naar het Chinese Sjanghai voor rechtstreeks overleg met zijn Chinese ambtgenoot Hu Jintao. Dat maakte het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag bekend. Het is de eerste keer dat Iran op presidentieel niveau overlegt over de nucleaire kwestie met een van de vijf grootmachten in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.

De Amerikaanse regering zou overigens bereid zijn om Iran toe te staan op beperkte schaal uranium te blijven verrijken. Dat meldde de Amerikaanse krant The Washington Post woensdag. Voorwaarde zou wel zijn dat Teheran zijn huidige nucleaire werk stopt tot de Verenigde Naties hebben vastgesteld dat het nucleaire programma slechts vreedzame doeleinden heeft.

EU-buitenlandchef Javier Solana heeft donderdag bij terugkomst in Europa gezegd positief gestemd te zijn over de uitkomst van de onderhandelingen met Iran over het beperken van zijn atoomprogramma. Volgens Solana is de kans groter dat er uit de gesprekken een akkoord rolt dan dat dat niet gebeurt.

De voorstellen aan Iran zijn samengesteld door de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties en Duitsland. Het bevat aanbiedingen die Iran tegemoet kan zien als het aan de wens van de westerse landen tegemoetkomt en de belofte dat in dat geval geen verdere stappen tegen Iran worden ondernomen binnen de VN-Veiligheidsraad. Weigert Iran, dan zullen de zes landen ervoor zorgen dat de Veiligheidsraad wel actie onderneemt.

Details zijn niet bekendgemaakt. In ontwerpvoorstellen was sprake van westerse hulp bij het bouwen van kernreactoren die minder afval produceren dat voor kernbommen gebruikt kan worden en een gegarandeerde aanvoer van reactorbrandstof, alsook een aanbod van Europese Airbusvliegtuigen voor de verouderde Iraanse burgerluchtvaartvloot. De Amerikaanse regering zou ook bilaterale sancties willen verzachten.

Bij terugkomst in Parijs, waar Solana donderdag de Franse president Jacques Chirac op de hoogte stelde van de gesprekken met de Iraniërs, zei de EU-buitenlandchef dat hij geloofde dat de voorstellen die Iran zijn gedaan „evenwichtig” zijn en dat hij „optimistischer dan pessimistisch” is dat het tot een vergelijk zal komen.

Het IAEA, de atoomwaakhond van de Verenigde Naties, heeft gezegd dat er signalen zijn dat Iran de verrijking van uranium de afgelopen dagen op een laag pitje heeft gezet, maar dat het nog steeds geen IAEA-inspecteurs toelaat bij nucleaire faciliteiten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer