Buitenland

Londen bereid Rots met Spanje te delen

De Britse regering is bereid de soevereiniteit over Gibraltar met Spanje te delen, mits de 35.000 bewoners van de Rots zich daarin kunnen vinden. Spanje gaat daar in principe mee akkoord, maar ziet de gedeelde soevereiniteit als aanloop naar een volledige overdracht aan Spanje van de kolonie.

Buitenlandredactie
12 July 2002 20:57Gewijzigd op 13 November 2020 23:41

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Jack Straw, die het Britse standpunt vrijdag bekendmaakte, vindt dat Gibraltar zijn gewoontes en manier van leven moet kunnen handhaven en dat de bewoners het recht moeten houden op de Britse nationaliteit, maar desgewenst ook de Spaanse moeten kunnen aannemen.

De bevolking van Gibraltar verzet zich tot nu toe uit alle macht tegen het idee. Spanje blijft vasthouden aan de eis dat Gibraltar uiteindelijk Spaans bezit moet worden. Straw heeft laten weten dat Groot-Brittannië daar nooit mee akkoord zal gaan.

De woordvoerder Buitenlandse Zaken van de conservatieve oppositie, Michael Ancram, noemde de uitlatingen van Straw „schandalig.” „Gedeelde soevereiniteit is afgestane soevereiniteit.” Madrid deelt Straws optimistische kijk op het geschil niet. Daar wordt gesproken van „een impasse” en van Britse onwil om daadwerkelijk en snel een akkoord te sluiten.

Gibraltar, strategisch gelegen aan het zuidelijkste puntje van het Iberisch schiereiland, is sinds 1713 een Britse kolonie. Maar Spanje eist Gibraltar op. Het schiereilandje met rots is al bijna 300 jaar een twistappel tussen Londen en Madrid.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer