Remkes vindt kritiek op topinkomens ongenuanceerd
DEN HAAG (ANP) – Minister Johan Remkes van Binnenlandse Zaken vindt de kritiek uit de Tweede Kamer op de stijging van topinkomens in de semi–publieke sector niet helemaal terecht. In een brief aan de Kamer schrijft Remkes woensdag dat „de nuance van de arbeidsmarktpositie" niet uit het oog mag worden verloren.
Enkele jaren terug waarschuwde een adviescommissie nog voor toenemende problemen bij de overheid om aan gekwalificeerd personeel te komen, schrijft Remkes. Op initiatief van de Kamer is daar toen extra geld voor vrijgemaakt.Begin vorige week ontstond beroering in de Kamer over een publicatie in het blad Intermediair. Daaruit blijkt dat de topinkomens bij onder meer onderwijsinstellingen en ziekenhuizen in 2005 opnieuw zijn gestegen. Veel bestuurders in deze sectoren verdienen aanzienlijk meer dan de minister–president.
Remkes betwijfelt echter of de gegevens in Intermediair helemaal correct zijn. Bovendien valt hem op dat in het artikel de stijging van individuele topbestuurders wordt vergeleken met de algemene loonstijging. Volgens de minister is een dergelijke vergelijking „weinigzeggend en onzuiver". Ook werknemers die onder een cao vallen kunnen naast hun gewone loonstijging periodieken, toeslagen en eenmalige bonussen ontvangen, stelt hij.
De Kamer heeft er diverse malen op aangedrongen de salariëring in de semi–publieke sector te normeren. Remkes liet vrijdag weten dat voorlopig niet te zullen doen. Hij wacht eerst het advies van een commissie onder leiding van oud–VVD–leider Hans Dijkstal af. Dat verschijnt in het najaar.
Het kabinet wil wel de salarissen in de publieke sector normeren. Die zouden niet meer mogen bedragen dan 130 procent van een ministerssalaris. Remkes beklaagt zich erover dat de Kamer weinig haast maakt met het behandelen van een wetsvoorstel hierover. Zolang het niet lukt de salarissen in de publieke sector aan banden te leggen, is normering in de semi–publieke sector „onlogisch en helemaal lastig".
Remkes dringt er bij de Kamer op aan het wetsvoorstel snel te behandelen. Het CDA ligt daarbij dwars omdat het vindt dat de PvdA het onderwerp probeert te „politiseren". Onderdeel van het plan is namelijk om de ministerssalarissen te verhogen, en PvdA–leider Wouter Bos zei in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen daaraaan geen behoefte te hebben.