Horecapersoneel leert blussen
RIJSWIJK (ANP) - De brandweer van de regio Gelderland-Midden gaat horecapersoneel leren hoe ze een brand moeten blussen.
Ook krijgen de deelnemers een versnelde bedrijfshulpverleningscursus. Door voorlichting te geven aan medewerkers van kroegen en sportkantines wil de regio onder meer een veilig WK voetbal tegemoetgaan.Zeven van de veertien kazernes uit de regio doen mee aan het initiatief. De campagne moet de deelnemers leren wat te doen als er brand of paniek uitbreekt. „Ze mogen in een met rook gevulde ruimte lopen, leren hoe ze een brand moeten blussen en krijgen een versnelde bedrijfshulpverleningscursus (bhv).”
Volgens Boekhorst vormen barkeepers een belangrijke spil als er een brand uitbreekt. „Achter de bar hangen namelijk de brandblussers. Maar weten zij hoe deze werken? En weten ze waar de nooduitgangen zijn? Ook hebben de meeste geen bhv gevolgd. Het is daarom belangrijk om de groep goed voor te lichten.”
De hulpdiensten zijn al sinds januari bezig met de voorbereidingen voor de voorlichtingscampagne. Om draagvlak te creëren binnen de horeca is een speciale contactgroep preventievoorlichting aangesteld. Vanuit de horeca is positief gereageerd op het idee.
De voorlichtingsdagen zijn onderdeel van de vierjarige voorlichtingscampagne ”Waar wacht jij op!”. Deze begon in 2004, met als doel burgers te informeren over brandgevaar, de gevolgen en wat zij zelf kunnen doen om brand te voorkomen.
Het eerste jaar richtte de campagne zich op campings en studenten. Vorig jaar werd aandacht besteed aan winkelend publiek en evenementen.