„Nader onderzoek klachten Radboud”
NIJMEGEN (ANP) – Letselschadejurist P. Dingemans die voor Belangenorganisatie Hartpatiënten Nederland zeventig klachten inventariseerde over het Universitair Medisch Centrum St Radboud (UMC) in Nijmegen, ziet in vijftien tot twintig klachten aanleiding voor nader onderzoek.
Begin juli verwacht Dingemans de klachten aan het ziekenhuis te overhandigen. In overleg met het UMC zal een deskundige worden gezocht die onderzoekt of er bijvoorbeeld sprake is van een ’medische fout’. Is dat het geval, dan kan de schade adequaat worden gecompenseerd, aldus de jurist.Of er daadwerkelijk schadeclaims of strafrechtelijke gevolgen zullen voortvloeien uit het onderzoek weet Dingemans nu nog niet, al lijkt dat laatste hem niet waarschijnlijk. Het onderzoek, multidisciplinair uit te voeren door bijvoorbeeld een hartchirurg en een internist van een ander hartcentrum, gaat volgens hem vermoedelijk lang duren.
Bij het ziekenhuis zelf zijn ook vijftien tot twintig klachten binnengekomen, mogelijk deels dezelfde. Woordvoerder Walther Verhoeven: „Wij betreuren het als patiënten of nabestaanden met onbehaaglijke gevoelens blijven zitten over hun hartchirurgische ingreep, en willen graag overleggen als mensen zich zorgen maken. Klachten worden dan zorgvuldig behandeld." Enkele maanden geleden kwamen problemen aan het licht met de hartchirurgie bij volwassen in het Radboudziekenhuis. Het sterftecijfer onder patiënten lag daar in 2004 hoger dan na soortgelijke behandelingen in andere ziekenhuizen. De Inspectie voor de Gezondheidszorg stelde samen met het ziekenhuis een onderzoek in en concludeerde eind april dat de leiding van hartchirurgie ernstig had gefaald. Door ruzies en slechte communicatie was de medische zorg onder de maat. De hartoperaties bij volwassenen werden nagenoeg stilgelegd en de raad van bestuur trad af.
Wanneer volwassen hartpatiënten weer onder het mes mogen in Nijmegen is nog niet bekend. Komende week begint het nieuwe interimafdelingshoofd professor L. Eijsman bij het UMC. Hij gaat het zorgprogramma ’hartchirurgie voor volwassenen’ opnieuw opzetten samen met 150 medewerkers van verschillende afdelingen die bij hartchirurgische operaties betrokken zijn.