Kerk & religie

Ledental GG in 2005 licht gestegen

WOERDEN - De Gereformeerde Gemeenten zijn in 2005 licht gegroeid, met 475 leden, tot 103.272. De groei in het ledental neemt wel af. Het groeipercentage bedraagt nu ruim 0,4 procent; in 2000 bedroeg dat percentage nog 0,7.

Kerkredactie
2 June 2006 19:48Gewijzigd op 14 November 2020 03:48

Dat valt op te maken uit het vrijdag verschenen Kerkelijk Jaarboek 2005 van de Gereformeerde Gemeenten. Ds. M. Golverdingen, lid van het deputaatschap vertegenwoordiging en voorlichting, noemt in zijn jaaroverzicht de groei met 475 leden opvallend, omdat er tegelijkertijd sprake is van een groot aantal overgangen naar andere kerken. Hij verklaart de groei door het zogenoemde geboorteoverschot. „De vraag is echter wel hoe lang deze groei zich binnen onze gemeenten nog zal voortzetten. We zien hoe de groei de laatste jaren afneemt. Het moment dat ook onze gemeenten gaan delen in de getalsmatige neergang die op het ogenblik kenmerkend is voor de meeste kerken van gereformeerd belijden, is naar menselijk inzicht niet ver af meer.”Er traden 826 personen toe tot het kerkverband. In totaal 1947 personen onttrokken zich aan de Gereformeerde Gemeenten. Van hen werden er 356 onkerkelijk. „Als deze ontwikkeling zo doorgaat, zal het vertrekoverschot binnen korte tijd het geboorteoverschot overvleugelen.”

Uit de Protestantse Kerk in Nederland kwamen er 143 over, uit de Hersteld Hervormde Kerk 127. Naar de PKN gingen er 684 over, naar de HHK 421. Van de Oud Gereformeerde Gemeenten kwamen 274 leden over, van de Gereformeerde Gemeenten in Nederland 137, van de Christelijke Gereformeerde Kerken 75. Naar de Oud Gereformeerde Gemeenten gingen 55 leden over, naar de Gereformeerde Gemeenten in Nederland 43, naar de Christelijke Gereformeerde Kerken 210.

Het aantal gemeenten, 156, bleef in 2005 gelijk. Het aantal predikanten nam met 1 toe tot 54.

De zusterkerken in Noord-Amerika, de Netherlands Reformed Congregations, groeiden met 171 leden. De NRC bestaan uit 27 gemeenten, die gediend worden door elf predikanten.

In zijn jaaroverzicht schrijft ds. Golverdingen onder meer over de wrijvingen tussen de Protestantse Kerk in Nederland en de Hersteld Hervormde Kerk: Niet de Protestantse Kerk in Nederland, maar de Hersteld Hervormde Kerk is én historisch én wat het belijden betreft, de voortzetting van de oude Hervormde Kerk, schrijft de predikant uit Boskoop. Daarom volgen we, zegt hij, de ontwikkelingen van de Hersteld Hervormde Kerk met meer dan gewone belangstelling. Ds. Golverdingen zegt dat de kerken van de Afscheiding zich ook altijd hebben gezien als een wettige voortzetting van de Hervormde Kerk. „Zij hebben hun hartelijke bereidheid uitgesproken om met die kerk weer gemeenschap te oefenen zodra er sprake zou zijn van een terugkeer tot de ware dienst des Heeren.” Vooralsnog, zo schrijft ds. Golverdingen, bevindt de Hersteld Hervormde Kerk zich in „de crisis der jeugd.”

In zijn jaaroverzicht schrijft de predikant dat religie weer een algemeen aanvaard gespreksonderwerp is in de maatschappij. „Een grove afwijzing van God en godsdienst heeft plaatsgemaakt voor een vaag, vrijblijvend religieus besef. Religie mag weer!” Tijdens het Kamerdebat over Intelligent Design bleek volgens hem echter dat „belangstelling niet gepaard gaat met een toename van de verdraagzaamheid ten aanzien van hen die zonder meer het scheppingsverhaal aanvaarden.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer