Nog geen maatregelen tegen topinkomens
DEN HAAG (ANP) – Het kabinet geeft niet toe aan druk van de Tweede Kamer om snel met maatregelen te komen om de topinkomens aan te pakken in de semi–publieke sector, waartoe onder meer onderwijs–instellingen en energiebedrijven worden gerekend.
Minister Johan Remkes van Binnenlandse Zaken zei vrijdag na afloop van de wekelijkse vergadering van de ministerraad dat hij eerst een advies, komend najaar, wil afwachten van een commissie onder leiding van oud–minister Hans Dijkstal.D66–Tweede Kamerlid Bert Bakker zegt in een reactie dat er nu voor hem reden te meer is om nog voor de zomer met een initiatiefwet hierover te komen. Met uitzondering van de VVD dringt vrijwel de hele Tweede Kamer aan op daden van het kabinet.
Eerder deze week vroeg de Tweede Kamer om een brief over de topinkomens, nadat gebleken was, dat die in het afgelopen jaar verder zijn gestegen. Het kabinet werd om een brief gevraagd, waarover de ministers vrijdag hebben vergaderd. Volgende week debatteert de Tweede Kamer over die brief.
Minister Remkes maakte duidelijk dat daarin nog geen concrete maatregelen zullen staan. Hij vindt dat de Tweede Kamer „ordentelijk" dient om te gaan met de topinkomens. Er is nu al wetgeving van kracht over de openbaarheid van topinkomens in de publieke sector, en er zijn al voorstellen om die te begrenzen. De topinkomens in de semi–publieke sector dienen in de visie van Remkes de daaropvolgende stap te zijn in de besluitvorming.
D66–Kamerlid Bakker zegt dat afgelopen najaar al een motie in de Tweede Kamer werd aangenomen over wettelijke normering van de topinkomens. Hij vindt dat het kabinet de zaak nu „niet opnieuw vooruit moet schuiven". Bakker wil vastleggen dat in de publieke en semi–publieke sector de topinkomens niet hoger mogen zijn dan het salaris van de minister–president. Nu gaat het vaak om een veelvoud daarvan.