Kerk & religie

Zondagswerk schippers ter sprake

In de Christelijke Gereformeerde Kerken waarschuwt de predikant onder de varenden „met ernst en liefde die schippers die op zondag varen, laden of lossen." Dat staat in een rapport dat de synode behandelt. „Zijn we gezien de formulering niet bezig een liberaler standpunt in te nemen als kerken?" wilde ouderling D. Koole weten. Een expliciete uitspraak over zondagsarbeid komt er echter niet.

Van onze kerkredactie
21 November 2001 09:38Gewijzigd op 13 November 2020 23:16

Een aantal schippers is tegen de zondagsvaart, maar er zijn ook leden van de CGK die op zondag actief zijn, zo meldt het deputatenrapport. „De zondag staat als rustdag onder druk. In gesprekken komen deze zaken regelmatig aan de orde." De synode besprak het rapport, maar ging nog niet tot besluitvorming over. Er moet onder andere nog verder gekeken worden naar een vernieuwde procedure voor de benoeming van een predikant voor de varenden, mocht daar ooit een vacature ontstaan.

De contacten van het deputaatschap en zijn predikant, ds. H. van der Ham, zijn heel breed, zo werd geconstateerd. Er bestaat een eigen blad, “Kompas”, en er worden preken opgenomen voor de uitzendingen van “Preken wereldwijd te beluisteren via internet”, alsmede voor “Bijbelverspreiding onder zeelieden”.

Omdat het deputaatschap onderbezet is wegens langdurige ziekte van ds. A. van Ek, was er nog geen financieel verslag. Wel kwam het gegeven ter discussie dat de jaarlijkse afdracht van ruim 12.000 gulden aan het landelijk dienstencentrum hoog was. De penningmeester, ouderling H. Bor (evangelist te Gent), kon voor de hoogte van het bedrag geen verklaring geven, maar zag dit in het kader van de omslagregeling die het bureau hanteert voor de deputaatschappen.

Elders
Er blijken 120 christelijke gereformeerde schippers te zijn. Van hen zouden er heel wat op zondag werken. Ouderling B. Geleijnse (Boskoop) vroeg zich af of men, los van de goede inzet van de predikant, niet te zijner tijd de activiteiten moet onderbrengen bij deputaten evangelisatie, mede gezien het feit dat veel schippers zondags in hun thuisgemeente kerken. De taak van de schipperspredikant is overigens breder dan het pastoraal verzorgen van deze schippers.

Commissierapporteur ds. H. van den Heuvel zei over de zondagsarbeid dat schippers aan alle kanten knel zitten. „Wij willen niet op de stoel van schipper in dezen gaan zitten. Het is een eigensoortige branche, zeker gezien de huidige economische ontwikkelingen."

Noodzaak
Deputaat ds. A. van Heteren meende dat momenteel blijkt dat de noodzaak op zondag te varen niet zo groot is. Hij zei dat in België tegenwoordig zelfs op zondag niet gevaren mag worden. Ook speelt een rol dat de beurs Noord-Zuid is opgeheven, zodat schippers veel meer kunnen kiezen uit waar en wanneer ze willen varen. Anderzijds zei hij dat schippers die grote investeringen gedaan hebben, vanuit financieel oogpunt besluiten soms toch op zondag bezig te zijn. „Dan waarschuwen wij met ernst en liefde, en dat betekent geen liberaler standpunt."

Ouderling Koole meende evenwel dat er op een bepaald moment sprake kan zijn van een keus tussen niet werken op zondag en daarbij het ondergaan van smaadheid om Christus’ wil, of buigen voor een hoger inkomen. Hij vond een principiële doordenking nodig. De commissierapporteur zag de door Koole geschetste problematiek niet als een echte tegenstelling die alleen binnen de scheepvaart speelt: „Wij moeten wellicht allemaal de hand in eigen boezem steken." Deputaat Bor zei daarop dat hij vanuit Gent weet van binnenschippers die voor de eis kwamen op zondag te werken maar dat weigerden, ondanks grote financiële gevolgen. „Zij werden in hun weigering echter gezegend."

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer