Kroon (CDA) nieuwe Urker burgemeester
URK - Urk krijgt CDA’er J. Kroon (59) vrijwel zeker als nieuwe burgemeester. Hij is nu nog eerste burger van het Noord-Hollandse Uitgeest.
De naam van de kandidaat is donderdagavond in de raadsvergadering in Urk bekendgemaakt. De vertrouwenscommissie, bestaande uit de vier fractievoorzitters van de Urker raad, heeft Kroon aanbevolen. Minister Remkes van Binnenlandse Zaken moet zijn fiat nog geven, maar dat is doorgaans een formaliteit.Kroon staat nu nog aan het roer van de Noord-Hollandse gemeente Uitgeest, die 12.000 inwoners telt. Hij is daar burgemeester sinds 1999. Daarvoor was de CDA’er tien jaar wethouder in de gemeente Haarlemmermeer. Kroon runde vanaf de jaren zeventig jarenlang een installatiebedrijf. De nieuwe eerste man van Urk is gehuwd en heeft vijf kinderen. Na het overlijden van zijn eerste vrouw is hij opnieuw getrouwd.
De vier Urker partijen zijn tevreden over de voordracht van Kroon. CU-fractievoorzitter A. Woord denkt dat Kroon een „goede burgemeester” zal zijn. „Als commissie gingen we voor kwaliteit. Kroon sprong eruit. Hij heeft bestuurlijke ervaring met grote projecten.” Dat de kandidaat -ondanks het feit dat de ChristenUnie in Urk de grootste partij is- niet van CU-huize komt, deert Woord niet. „We hebben de beste kandidaat gekozen. Het maakt niet zo veel uit of hij van het CDA, de SGP of de CU komt.”
Ook SGP-fractievoorzitter L. van der Zwan is te spreken over de kandidaat. „Kwaliteit gaat boven politieke kleur. Kroon is een aardige man. Ik hoop dat hij een goede tijd in Urk tegemoet gaat.”
CDA-fractievoorzitter T. Hakvoort zegt „positief” tegenover de voordracht van de nieuwe burgemeester te staan. „De beste moest het worden.” Fractievoorzitter J. Snoek-Kramer van Unie Gemeentebelangen is verguld met de nieuwe burgervader. „Hij heeft een goed economisch inzicht. Dat is belangrijk voor Urk. Verder denk ik dat hij overwicht heeft. Dat is wel nodig in een hectische gemeente als Urk.”
Kroon volgt CU-burgemeester Schutte op. Die moest recent zijn loopbaan voortijdig beëindigen na een veroordeling door de rechter wegens het schenden van het ambtsgeheim.