Bos haalt uit naar „islamofoob” CDA
DEN HAAG - PvdA-leider Bos beschuldigt het CDA van een „islamvijandige houding.” Hij vindt dat christendemocraten zoals fractievoorzitter Verhagen religieuze minderheden onvoldoende beschermen.
Bos wijt dat aan interne verdeeldheid bij het CDA. „Als de godsvrede in Nederland wankelt, komt dat niet door de opstelling van agnosten, atheïsten of doorgebroken politici, maar door onenigheid in het hart van de christelijke politiek”, zei hij woensdag in een debat met ChristenUnieleider Rouvoet over de rol van religie in de samenleving. Aanleiding was de verschijning onlangs van ”Ongewenste goden”, een essaybundel over religie als scheidslijn in het publieke domein.Binnen het CDA bestaan grote verschillen, benadrukte Bos. Minister van Justitie Donner is volgens hem een klassieke verdediger van de grondrechten, fractieleider Verhagen staat daar met zijn islamofobie lijnrecht tegenover en premier Balkenende neemt een tussenpositie in. Het is volgens de PvdA’er nog onduidelijk wie aan het langste eind zal trekken.
De PvdA stelt zich in het integratiedebat heel anders op, beweerde Bos. Sociaaldemocraten houden volgens hem rekening met religieuze minderheden. „Ik geloof in een pluriforme samenleving met geestelijke vrijheid voor de verschillende levensbeschouwingen.”
Zo zal zijn partij, mocht zij volgend jaar aan de macht komen, niet tornen aan artikel 23, het artikel over de vrijheid van onderwijs, beloofde fractieleider Bos. Hij zei, in antwoord op een vraag van Rouvoet, dat de bijzondere scholen onder de regering van de PvdA niet hoeven te vrezen voor stopzetting van de subsidie.
Het is voor het eerst dat de PvdA-voorman zich zo duidelijk uitspreekt voor handhaving van artikel 23. Vanuit zijn partij klinken ook wel eens andere geluiden.
Bos liet woensdag opnieuw blijken zich te kunnen vinden in de koers van de ChristenUnie. Hij ziet in de partij een serieuze coalitiekandidaat. Volgens hem is de ChristenUnie in het debat over godsdienstvrijheid van de drie confessionele partijen het „meest zuiver” door de staatsrechtelijke benadering en het accent op de grondrechten van zowel christenen als moslims.
„De SGP is door de theocratische opstelling meer bezig met het verdedigen van de eigen rechten en minder met de rechten van andere religies”, aldus Bos.
Rouvoet zelf schepte wel enige afstand door te wijzen op recent gevoerde pleidooien van de PvdA-fractie. Hij vond de bijdrage van de partij in het debat rond Intelligent Design -een intelligent ontwerp achter de schepping, God bijvoorbeeld- niet al te best. „In dat debat sprak de PvdA echt met dedain over Intelligent Design.”
Ook nam Rouvoet de PvdA haar opstelling kwalijk in het Kamerdebat over trouwambtenaren die weigeren homo’s in de echt te verbinden. Volgens de PvdA-fractie moeten ambtenaren van de burgerlijke stand homoparen trouwen omdat het homohuwelijk wettelijk is geregeld. Eerder koos de PvdA nog met het kabinet voor de lijn om gewetensbezwaarden te respecteren.
De ChristenUnie is geen volkspartij en blijft hechten aan het eigen, christelijk-sociale profiel, benadrukte Rouvoet. Maar hij nam met instemming kennis van Bos’ pleidooi voor behoud van artikel 23. „Wat Nederland nodig heeft is niet een kabinet van verlichtingsstrijders tegen ongewenste goden, maar een ontspannen omgang met religie.”