Tegengas
Rouwdienst
Dat steeds meer Nederlanders de kerk de rug toekeren, is geen nieuws. Hetzelfde geldt voor het feit dat van die Nederlanders een steeds groter deel graag opnieuw een religieuze ervaring wil doormaken.Kerken, zo is al een tijdje de tendens, worden gesloopt of omgebouwd tot appartementencomplexen. Intussen is de hunkering naar rituelen en religieuze symbolen groter dan ooit.
De in Friesland woonachtige PKN-predikant J. Schonewille bedacht in zijn tweede woning in Frankrijk een vorm van religieuze service voor buitenkerkelijken, geïnspireerd door de situatie daar ter plaatse. „In die omgeving wonen nog al wat Nederlanders en Vlamingen, die rond sterfgevallen graag een beroep doen op een geestelijke, die zich kan uitdrukken in hun moedertaal.”
Navraag bij Friese en Drentse begrafenisondernemers bracht Schonewille tot de slotsom dat in Noord-Nederland dezelfde behoefte leefde: „Heel veel mensen die onkerkelijk zijn geworden, stellen het op prijs als er op een bruiloft of begrafenis een geestelijke is, die een woordje spreekt.”
Met het oog op deze groep besloot Schonewille de website Rent a Priest te lanceren. Het is een digitale bestelservice, waarmee een kleine, selecte club van geestelijken, onder wie Schonewille, zich op afroep voor het leiden van begrafenis of bruiloft beschikbaar stelt. Amper een maand na de start durft de predikant het woord succes al in de mond te nemen. „We hebben nu zo’n dertig aanmeldingen gehad.”
Mensen verlaten de kerk, maar doen er bij bijzondere gelegenheden toch een beroep op. Is dat niet vreemd?
„Veel minder vreemd dan je op het eerste gezicht zou denken. Er zijn namelijk ook mensen die met pijn in hun hart uit de kerk zijn weggegaan. Het gaat dan om mensen die in een andere leefwereld terecht zijn gekomen. Maar dat wil niet zeggen dat ze niet langer gelovig zijn. Voor veel van deze mensen zijn de diensten die ik leid een eyeopener. Ze worden aan het denken gezet.”
Wat biedt u dat ze in de kerk niet meer aantreffen?
„In de rouwdiensten die ik leid, gaat het om de overledene. Ik ben geen dominee die na het overlijden van een markante dorpsgenoot die iedereen gekend heeft, een preek houdt die alleen over psalm 27 gaat. Voorop staan die persoon en zijn leven. Het is mijn taak te zorgen dat tijdens de rouwdienst daarover het licht van de Bijbel schijnt.”
Heeft iemand openlijk in zonde geleefd, dan zal de Friese predikant daar niet al te lang bij stil staan. „Het heeft mijn voorkeur om in zo’n geval te zeggen: „We weten allemaal dat hij of zij in zijn leven moeilijke momenten heeft meegemaakt.” Er zijn psalmverzen te over die daar prachtig op aansluiten. Ik denk aan psalm 22: Waarom verlaat Gij mij?”
Je kunt een tekst zo veralgemeniseren dat de kern eruit verdwijnt en hij alle mensen raakt.
„Dat zou een stap te ver zijn. Het appellerende element krijgt bij mij altijd een plaats. Een preek moet een opening bieden naar diepere gedachten. Daarom benadruk ik altijd dat het leven elk mens voor keuzes stelt.”
JG
Misdaadkaart
Wanneer is er bij u in de buurt een dronkenlap geverbaliseerd? Antwoord op die vraag is sinds vorige week te vinden op de website www.misdaadkaart.nl.
De website biedt een overzicht van „overtredingen en misdaden die in een woonplaats of buurt plaatsvinden.” Toekomstige huizenbezitters kunnen zodoende een beeld krijgen van de veiligheid in een bepaalde buurt. De database wordt samengesteld aan de hand van persberichten van de politie. „Voormalig PvdA-leider Melkert pleitte een paar jaar geleden voor een misdaadkaart. Die uitdaging ben ik aangegaan”, zegt initiatiefnemer Robert Jan de Heer.
Bestaat het risico op een heksenjacht als blijkt dat in een bepaalde buurt bijvoorbeeld een zedendelinquent woont?
„De informatie op de website is openbaar. Berichten zullen vaak al in huis-aan-huisbladen hebben gestaan. Bovendien gaat het om geanonimiseerde informatie. We gaan niet, zoals in Amerika, foto’s en personalia van misdadigers op internet zetten.”
JV