Binnenland

Forse daling straatroven Rotterdam

Het aantal straatroven in Rotterdam is in het afgelopen halfjaar fors gedaald. Van januari tot mei werden dankzij de inzet van geweldteams en het ’bombarderen’ van gestolen mobiele telefoons met sms’jes in de Maasstad 20 procent minder berovingen geteld.

Regioredactie
12 July 2002 09:30Gewijzigd op 13 November 2020 23:41

Dat maakte de Rotterdamse korpschef A. J. Meyboom donderdag bekend bij de start van een actie om het aantal straatroven verder terug te dringen. De politie richt zich daarbij op het voorkomen van veelal gewelddadige diefstal van mobiele telefoons, scooters en bepaalde kledingstukken. Daarbij wordt gebruik gemaakt van flyers, een prijsvraag en posters in en bij stations en bushokjes.

Gebleken is dat de daders van straatroven, veelal jongeren in de leeftijd van 12 tot 18 jaar, nauwelijks op de hoogte zijn van de strafbaarheid van hun wandaden. Ook kennen ze de impact van hun gedrag niet. „Een straatroof is heel ergerlijk, maar vaak horen wij alleen als reden dat men dit of dat nodig had. De indruk die hun gedrag op de slachtoffers achterlaat, is hen onbekend”, aldus Meyboom.

Werden in het district Rotterdam-Rijnmond vorig jaar tussen januari en mei nog 1928 straatroven gemeld, dit jaar is in dezelfde periode dat getal afgenomen tot 1579. De grote stijging van berovingen bij stations, uitgaansgebieden en winkelcentra deed de politie in 2001 besluiten tot de inzet van speciale geweldteams. Ook worden sinds die tijd naar de gestolen telefoons onafgebroken iedere vijf minuten sms-berichten gestuurd: „Dit toestel is gejat, koop of verkoop is strafbaar.”

Meyboom spreekt van een „enorme daling” en verwacht een verdere afname van het aantal straatroven. Uit onderzoek is gebleken dat nog steeds 45 procent van dit soort delicten draait om het bemachtigen van de nieuwste mobiele telefoons. De slachtoffers worden zorgvuldig geselecteerd, achtervolgd en op een geschikt moment bedreigd. Soms wordt daarbij ook geweld gebruikt. Net als de daders zijn ook de slachtoffers vaak jongeren.

Met de flyercampagne, uitgevoerd door jongeren gekleed in speciale T-shirts, wil de politie de strafbaarheid van de berovingen benadrukken. „Om het verder terug te dringen richten we ons nu op de voorkant”, aldus Meyboom. Tevens worden tips aan de rechtmatige gebruikers van de mobieltjes verstrekt. Uitgebreid en opzichtig bellen op straat lokt straatrovers uit, zo waarschuwt de politie.

Ook moet bij diefstal altijd politie worden ingeschakeld om het gestolen toestel „plat te spammen.” De in felle kleuren uitgevoerde flyers en posters sluiten ook qua taalgebruik aan op de belevingswereld van de jongeren. Er is verder een prijsvraag waarbij een beltegoed en een nieuwe mobiel te winnen zijn. De flyers en posters worden de komende maanden bij alle stations, winkelcentra en uitgaansgebieden verspreid.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer