Kadett populair bij autodieven
Automobilisten die in een Opel Kadett rondrijden, lopen het grootste risico hun auto kwijt te raken aan een dief. Ook Mercedes-rijders zijn vaak de klos.
Eigenaren van een Citroën of een Daihatsu lopen relatief weinig risico, zo blijkt uit cijfers die de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (STAVC) donderdag presenteerde. Jongeren stelen vaak een Kadett om er voor de lol mee te racen, liet een woordvoerder van de STAVC weten. Behalve bij joyriders is de Kadett ook populair onder gelegenheidsdieven. Die stelen een auto om bijvoorbeeld een beroving te plegen. Voordeel van deze twee groepen criminelen is dat ze de auto al dan niet beschadigd achterlaten. Daardoor komen negen van de tien gestolen Kadettjes boven water.
Eigenaren van Mercedessen moeten vooral beducht zijn voor professionele autodieven, die gestolen auto’s verhandelen of ombouwen. Daardoor keert slechts een op de vier gestolen Mercedessen terug bij de rechtmatige eigenaar.
Uit de cijfers blijkt verder dat Daihatsu- en Citroën-rijders een ruim zeven keer zo klein risico lopen slachtoffer te worden van een autodief als eigenaren van een Opel. Terwijl in de eerste zes maanden van dit jaar 3289 Opels werden gestolen, verdwenen er 138 Citroëns en slechts 47 Daihatsu’s.
Een ander opmerkelijk punt is dat autodieven vooral oudere wagens stelen. Van de ruim 11.000 auto’s die in het eerste halfjaar van 2002 zijn gestolen, was ruim de helft tussen de elf en de 24 jaar oud. Dat komt doordat de meeste van deze auto’s geen startonderbreker hebben, in tegenstelling tot nieuwere exemplaren.
De STAVC constateert verder dat autodieven het in toenemende mate gemunt hebben op bestelauto’s en vrachtwagens. Het aantal gestolen bestelauto’s nam met 20 procent toe. Bij de vrachtwagens bedroeg de stijging 28 procent. Volgens het STAVC treden politie en justitie niet adequaat genoeg op tegen deze vorm van criminaliteit. Bovendien is het vrij gemakkelijk bestelbusjes te stelen, omdat deze, net als oudere auto’s, meestal geen startonderbreker hebben. Het aantal gestolen motorfietsen en personenauto’s steeg met respectievelijk 7 en 2 procent.
De stijging van het aantal diefstallen is een tegenvaller, zegt de STAVC, omdat vorig jaar nog sprake was van een daling van 8 procent. Doordat vooral meer kostbare motorvoertuigen werden gestolen, is de economische schade van deze vorm van criminaliteit aanzienlijk gestegen, zegt de stichting.
Eerder dit jaar sloeg verzekeraar TVM al alarm over de toenemende diefstal van vrachtwagens. TVM liet toen weten dat transportbedrijven hun trucks beter moeten beveiligen. Volgens cijfers van TVM lag de schade van de vrachtwagencriminaliteit in het eerste kwartaal van dit jaar 43 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar.
De dieven hebben het volgens het verzekeringsconcern niet meer alleen gemunt op de lading, zoals in het verleden vooral het geval was, maar ook op de wagens zelf. De trucks verdwijnen volgens TVM naar het Oostblok of worden vanuit Nederlandse havens naar het buitenland verscheept.