„Jezus, het beste en enige medicijn tegen de islam”
KRIMPEN A/D LEK - „In Irak is onder moslims sprake van een opleving van het christendom. De laatste drie jaar zijn in de Iraakse stad Bagdad vijftien evangelische kerken geopend. In drie jaar tijd zijn er 1,5 miljoen Bijbels verspreid.”
De Iraakse evangelist Johan Martin vertelde zaterdag op de OostEuropa Zendingsdag in Krimpen aan de Lek over een opleving van het christendom in islamitisch Irak. OostEuropa Zending zet zich al jaren in voor de nood van vluchtelingen uit islamitische landen. „Johan Martin, van huis uit een Chaldeeër, noemt zich een zoon van Abraham. Hij werkte in 1991 als evangelist voor Open Doors in Koerdistan en zat daar drie keer gevangen vanwege het vertalen van de Bijbel in de Koerdische taal. In twee maanden tijd reikte hij maar liefst 35.000 Bijbels uit. Zo kregen de Koerden de boodschap van verlossing.”In 1997 is Martin uit Irak gevlucht. Hij wilde naar Finland om daar voor radio en televisie te gaan werken. „Maar ik moest naar Nederland”, zegt hij. Johan Martin werkt nu als evangelist voor de stichting Gave. Hij vertelde zaterdag op de morgenbijeenkomst van de OostEuropa Zendingsdag wat Jezus voor hem en voor zijn land heeft gedaan.
In het vluchtelingenprobleem ziet de Iraakse evangelist een plan van God. „De Heere heeft een plan voor vluchtelingen”, zegt hij. „God heeft mij Jezus doen leren kennen. Waar Hij mij hebben wil, wil ik aan vluchtelingen van Hem vertellen.”
Martin doet veel evangelisatiewerk onder asielzoekers. „Soms word ik in naam der wet geweigerd, maar dan zeg ik in opdracht van een andere Wetgever te komen. Met die wet in de hand word ik altijd toegelaten.”
Volgens Martin gaat de macht van de islam in de Arabische wereld voorop. Christenen worden in veel landen in het Midden-Oosten vervolgd. Zij hebben geen vrijheid om God te dienen. „Evangelisatieactiviteiten en Bijbelkringen zijn verboden. De geheime dienst is altijd paraat. Je bent moslim of christen. Als christen behoor je tot het tweede niveau. Moslims die christen geworden zijn, zijn hun leven niet zeker.”
Volgens de Iraakse evangelist sporen de media in het Midden-Oosten de bevolking aan christenen en joden te haten. „Vrouwen die hun mannen niet gehoorzamen, mogen geslagen worden. Islamitische vrouwen hebben geen plek in de hemel. Alleen als ze als martelaar sterven, krijgen ze een aparte plaats. Wie niet als martelaar sterft, gaat naar de hel. De hemel is alleen bestemd voor mannen.”
Johan Martin bracht ook goed nieuws. Tal van moslims haten de islamitische wetten. In Irak is de laatste jaren sprake van een kentering. „Christenen krijgen nu meer vrijheid. Ze mogen echter niet op ministeries werken of deelnemen aan de regering”, zegt hij.
Volgens Martin heeft er een opwekking plaats. Waar de islam oproept tot moorden, wordt nu ook gehoord dat Jezus vrede brengt. We moeten de liefde van Jezus laten zien in plaats van mensen te vermoorden, zegt hij. „Daardoor wordt de macht van de islam gebroken.”
Twintig miljoen mensen kijken in Irak naar christelijke televisiezenders. Dat heeft de gedachten van mensen veranderd. Volgens de evangelist stoelt de islam op dwaze ideeën. Johan Martin noemt de islam een ziekte. „Veel moslims lijden aan die ziekte. Jezus kan hen daarvan genezen.”
Tijdens de middagbijeenkomst vertelde zendelinge Marjanne Buning over haar werk onder de straatkinderen in Beregowo. In deze stad in Oekraïne is het café hun huis. Ze moeten bedelen en stelen om aan eten te komen. OostEuropa Zending heeft in Beregowo een huis gekocht waar zeventien kinderen zijn ondergebracht. Ze worden hier begeleid in scholing.
„Het doel is ze tot zelfstandigheid te brengen. Uiteindelijk moeten ze zichzelf kunnen redden”, zegt Buning. Ze runt het straatkinderenproject met een team van elf mensen, drie Nederlanders en acht Oekraïners. Een project begeleid wonen is in een beginfase. Volgens zendelinge Buning is er veel nood in Oekraïne. „Omdat God zo goed is dit werk aan ons toe te vertrouwen, geven wij de moed niet op.”