„Onder Joden is sterke honger naar het Woord”
HARDERWIJK - Er is onder het Joodse volk nog nooit zo’n honger naar Gods Woord geweest als in onze tijd, zei Eric Browning donderdag tijdens de jaarlijkse Landdag van de stichting Israël en de Bijbel. „Maar we hebben een probleem: velen in de kerk miskennen een plek van Israël in hun theologie.”
De IB-Landdag, in Harderwijk, stond in het teken van het thema ”…maar God heeft Israël lief”.Browning, secretaris van de Stichting tot Verspreiding van Hebreeuwse Geschriften (SDHS) in Engeland, meldde dat er vorig jaar 18.000 Nieuwe Testamenten zijn verstuurd, waarvan „drie scheepsladingen” naar Israël. Hij heeft dit in de dertig jaar dat hij bij de SDHS werkt nog nooit zo meegemaakt, zei hij.
Tegelijkertijd moest hij „met leedwezen” constateren dat velen in de christelijke kerk nog in de ban zijn van de vervangingstheologie. „De kerk is geestelijk blind voor wat de Heere aan het doen is onder het Joodse volk. De verloren zoon komt thuis, maar de oudste zoon -de kerk- verwerpt zijn broer.”
Ton Stier, directeur van Israël en de Bijbel, lichtte in een overdenking het thema van de dag toe. „Van Genesis tot Openbaring loopt als rode draad Gods blijvende liefde tot Israël.”
Hij las uit Exodus 33, waar de Heere aan Mozes voorstelt om Zijn volk te vernietigen en hem tot een groot volk te maken. „Iran en andere landen willen Israël vernietigen. Israël is immers het grote obstakel voor de wereldvrede. Als dat volk verdwenen is, komt er vrede.”
In Exodus staat echter dat de Heere Zelf het volk wil vernietigen. „Maar wil de Heere dit wel? Zal Mozes in staat zijn de Heere tegen te houden? Het antwoord is volmondig: ja. Mozes is de pleitbezorger en verwijst in die hoedanigheid naar de Heere Jezus Christus. Mozes weet van het spanningsveld dat God enerzijds een heilig God is, en anderzijds Israël liefheeft.”
Paulus spreekt over Israël als over „de beminden om der vaderen wil.” Stier: „Het eerste wat God wil, is het behoud van Israël. Gods liefde is niet alleen gericht op het welzijn van het volk, maar op het eeuwig heil. De natie van Israël is het volk van God. De routekaart naar de vrede is tevergeefs als de Heere er niet in meekomt. Maar als de Heere wel meegaat, zal dat het keerpunt zijn in de toekomst van Israël. Israël móét het Evangelie weten.”
De stichting Israël en de Bijbel heeft in samenwerking met de SDHS een Bijbel-cd-rom voor Israëlische soldaten gemaakt. Daarop staan 37 complete Bijbels in 17 talen.
Uit een interview met veldwerkers werd duidelijk dat er in verschillende landen ruimte is voor een gesprek met Joden over het Evangelie. Een veldwerker riep de aanwezigen op om in stiltecentra op luchthavens Bijbels en cd-roms neer te leggen.
Iemand uit Oekraïne wees erop hoe moeilijk Joden het hebben als zij in de Messias geloven. „Ze blijven Jood, maar ook de Bijbel blijft hun richtsnoer.” Bestuurslid Bert de Jong sprak van een geestelijke strijd, die de noodzaak van geestelijke strijders onderstreept.
Voormalig actrice Jip Comes-Wijngaarden, bekend van haar rol van Anne Frank in de film ”Het Achterhuis”, ontvouwde aan de hand van het thema ”Israël, Gods oogappel” de betekenis van haar schilderijen over de Holocaust.