„Noodplan rond media nodig”
GOUDA - Driehonderd meter woonde hij bij het stadion in Deventer vandaan. „Maar ik heb nooit het lef gehad er naar binnen te gaan. Door m’n opvoeding.” Daarom pleitte ds. W. Visscher woensdagavond krachtig voor gewetensvorming. „Zeker ook in de omgang met moderne media.”
Ds. Visscher versus EO-programmamaker drs. A. G. Knevel. Daar kwamen honderden mensen op af, variërend van jongeren tot een kerkenraadsdelegatie. Het is een veelvoud van het aantal dat lerarenvereniging GOLV de laatste jaren tijdens haar jaarvergadering kon verwelkomen. Woensdagavond werd -na fusie- de eerste vergadering als ”RMU sector Onderwijs GOLV” gehouden.Knevel en ds. Visscher bezonnen zich op ”De gereformeerde gezindte en de media: Water en vuur of onderdeel van de refocultuur?”. „Ik ben eigenlijk vrij somber”, zei Knevel. „De tv was dé katalysator van de secularisatie. Een groot deel van de gereformeerde gezindte hield de tv buiten de deur, maar heeft internet binnengehaald. Door de integratie van media redt de gezindte het niet meer om de wereld buiten de deur te houden. De hoofdstroom van de jongeren is gegrepen door de media en niet door muziek, boeken en alles wat het leven meer diepgang kan geven.
Het is hoog tijd dat gezin, school en kerk een soort noodplan maken. Ik zou willen dat er een gevoel van urgentie ontstaat. Ga met jongeren aan de slag en analyseer wat ze bekijken. Media-opvoeding is nodig. Ik weet hoeveel invloed bewegende beelden hebben.”
Knevel schetste de grote invloed van de televisie. „Kennedy won de Amerikaanse presidentsverkiezingen van Nixon dankzij één tv-debat. De tv-beelden van een chagrijnige Melkert na het succes van Fortuyn kostten de PvdA-leider zijn politieke carrière. En één tv-uitzending over SGP-leider Van der Vlies had een groter positief effect voor de partij dan een menigte aan folders en advertenties. De tv heeft de politiek veranderd. Vorige week ging het kamerdebat even over Hirsi Ali; het grootste deel van de tijd was men echter aan het voorsorteren voor de verkiezingen.”
Ook ds. Visscher schetste de invloed van de media. „Zij hebben het volksgeweten rijp gemaakt voor anticonceptiva, euthanasie, het homohuwelijk.” Hij noemde nog iets anders. „Bij een recente moord in Amersfoort stond de foto van de verdachte al op internet terwijl de politie nog bezig was met onderzoek. Daar had ook de foto van de verkeerde persoon kunnen staan.”
De beeldcultuur dringt diep in de gereformeerde gezindte in. „Bioscoopbezoek blijkt dan voor een groeiende groep geen probleem meer. Vroeger was dat ondenkbaar.”
Volgens de Amersfoortse predikant maken veel gezinnen ernst met de bezinning op de media. „Dat is geen achterhoedegevecht, maar moet de blijvende aandacht hebben. Laat ouders ’s avonds het surfgedrag van elkaar en van hun kinderen onder de loep nemen.”
„Er is echter een grote categorie ouders die je niet bereikt, met welk thema en welke bezinning dan ook”, haakte forumleider W. Büdgen, directievoorzitter van het Wartburg College, daarop in.
„In die groep”, zei een jeugdwerkleider na afloop, „zit soms een hele categorie jongeren die rond hun veertiende jaar innerlijk afscheid neemt van de leer en de levensstijl van hun kerk.”
Büdgen: „Gelukkig realiseren veel ouders zich nu dat open internet niet kan. De ontwikkelingen gaan echter heel hard. Recent onderzoek op het Wartburg College laat zien dat tussen de 75 en 85 procent van de jongeren wekelijks films bekijkt.”
„Soms wordt er lacherig gedaan over filters, maar het gebruik ervan is noodzaak en opdracht”, zei ds. Visscher. Knevel: „Kijk eens naar de mailadressen in sommige kerkelijke jaarboeken. Het is verbijsterend hoeveel predikanten open internet hebben.”
„De Heere is de grote Ooggetuige”, zei voorzitter D. D. Both in zijn openingswoord. „We kunnen ons bezinnen op regels en grenzen, maar het besef „de ogen des Heeren zijn op alle plaatsen” is het beste pantser.” Ds. Visscher: „De grootste belhamel luistert doodstil als er verteld wordt over voorbeelden van authentieke geloofsbeleving. Dat is het beste middel tegen de veroppervlakkiging die we nu meemaken.”