Buitenland

„Doorgaan is beter dan scheiden”

Echtscheiding wegens een slecht huwelijk maakt niet noodzakelijkerwijs gelukkig. Volhouden in een ongelukkig huwelijk tot het beter gaat, biedt betere kansen. Vijf jaar na een scheiding is de helft van de betrokkenen gelukkig, terwijl van de aanhouders tweederde na die periode gelukkig zegt te zijn.

ANP
11 July 2002 17:05Gewijzigd op 13 November 2020 23:41

Dat meldde de Amerikaanse krant USA Today donderdag op basis van een nog niet openbaar gemaakt verslag van een wetenschappelijk onderzoek.

De resultaten zijn in tegenspraak met wat de meeste mensen denken, zei David Blankenhorn van het Institute for American Values tegen USA Today. „In gesprekken en in wetenschappelijke literatuur is altijd aangenomen dat het waarschijnlijk is dat je gelukkiger wordt als je een ongelukkig huwelijk beëindigt door echtscheiding. Dit is de eerste keer dat het wetenschappelijk onderzocht is. En nu blijkt dat er geen bewijs is voor deze aanname”, zei Blankenhorn.

Het onderzoek, dat deels door Blankenhorns instituut werd gefinancierd, is verricht door wetenschappers van de Universiteit van Chicago. Zij ondervroegen ruim 5200 gehuwde volwassenen. Bijna 650 daarvan bleken ongelukkig. Binnen vijf jaar bleek een kwart gescheiden. Bijna een op de vijf van hen was binnen vijf jaar weer gelukkig getrouwd.

De minst gelukkige huwelijken lieten de grootste veranderingen zien. Van de meest ontevreden partners bleek 80 procent na vijf jaar weer gelukkig, vertelde onderzoekster Linda Waite. Echtscheiding bleek in vergelijking met getrouwd blijven niet te leiden tot minder verschijnselen van depressie of tot meer zelfwaardering. En in stand houden van ongelukkige huwelijken leidde volgens de onderzoekers in het algemeen niet tot escalatie.

Wat is het geheim van de ongelukkige echtparen die veranderden in gelukkige echtparen? Volgens de onderzoekers zijn er drie routes. Sommigen ’overlevenden’ deden niets dan volhouden. Zij werkten niet aan hun huwelijk. „Mettertijd gaat het beter op je werk, worden de kinderen ouder en anders en komen chronische problemen in een ander perspectief te staan.”

Anderen ondernamen actie om problemen op te lossen, hun gedrag te veranderen of de onderlinge communicatie te verbeteren. De onderzoekers noemen het opvallend dat maar weinig stellen naar een therapeut gingen. Vooral mannen bleken erg huiverig om iemand te betalen voor het oplossen van persoonlijke problemen.

De derde route is volgens de onderzoekers persoonlijke verandering. „Deze partners vonden alternatieve manieren om hun eigen gevoel van geluk te verbeteren waardoor zij ondanks een middelmatig huwelijk toch een gelukkig leven kregen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer