Ankara en Athene kalm na botsing straaljagers
ATHENE/ANKARA (ANP/DPA/RTR/AFP) – Een Griekse en een Turkse straaljager zijn dinsdag boven de Egeïsche Zee met elkaar in botsing gekomen, waarschijnlijk tijdens een onderscheppingsmanoeuvre. Beide militaire F16–toestellen zijn neergestort.
Het Turkse ministerie van Defensie meldde dinsdagmiddag dat de Griekse piloot om het leven is gekomen. Het Griekse ministerie van Defensie liet enkele uren later echter weten dat de zoektocht naar de landgenoot wordt voortgezet. Reddingswerkers hebben de helm van de Griekse piloot in zee gevonden. De hoop hem levend terug te vinden is daardoor nog verder afgenomen.De toestellen zijn in de zee bij het Griekse eiland Karpathos neergekomen. De Turkse piloot kon zijn schietstoel gebruiken. Hij werd door een schip uit zee gevist.
Zowel de Griekse als de Turkse minister van Buitenlandse Zaken verklaarde dinsdagmiddag het incident te zullen onderzoeken.
De bewindslieden onderstreepten dat de relatie tussen beide landen niet in het geding zal komen. Turkije en Griekenland hebben een nogal vijandige onderlinge historie, maar sinds 1999 is de relatie aan de beterende hand.
Griekenland en Turkije beschuldigen elkaar er geregeld van dat zij boven de Egeïsche Zee nepaanvallen uitvoeren op luchtmachttoestellen van het andere land. Tussen beide landen bestaat onenigheid over het luchtruim rond de Griekse eilanden in de Egeïsche Zee in de buurt van de Turkse westkust.
Het Griekse ministerie van Defensie heeft verklaard dat er dagelijkse Griekse straaljagers moeten opstijgen om Turkse toestellen te onderscheppen die het Griekse luchtruim zouden zijn binnengedrongen.
Tussen Griekenland en Turkije, beide lid van de NAVO, hebben zich de afgelopen decennia verscheidene ernstige crisissituaties voorgedaan. De laatste was in 1996 wegens onenigheid over een eilandje in de Egeïsche Zee. EU–lid Griekenland heeft zich als teken van goede wil eerder wel voorstander getoond van een Turks lidmaatschap van de Europese Unie.