Beurskoersen laten gezonde correctie zien
De aandelenkoersen vertoonden in de afgelopen week een forse duikeling. De AEX-index leverde de winst van dit jaar volledig in als gevolg van angst voor hogere inflatie en stijgende rentes. De onzekerheid hierover zal echter overwaaien. De kans is groot dat de aandelenmarkten de weg omhoog over niet al te lange tijd zullen hervatten.
Forse koersstijgingen in de eerste vier maanden van het jaar brachten de AEX-index tot vlak bij de 480. Deze stijging was sterker dan algemeen verwacht, de meeste beursstrategen dachten eind vorig jaar dat de AEX dit jaar niet boven de 470 uit zou komen. Na de sterke koersstijgingen in 2005 was men slechts „gematigd optimistisch.”En nu dan een daling van circa 7 procent in één week. Is deze een voorbode van verdere koersdalingen of is er sprake van de bijna spreekwoordelijke gezonde correctie?
Oorzaak van de koersdalingen is vooral de angst voor hogere inflatie in de Verenigde Staten en verdere renteverhogingen. De Fed, het stelsel van centrale banken, heeft de rente in de afgelopen twee jaar flink verhoogd. Hierdoor zijn de officiële rentetarieven nu op een min of meer neutraal niveau gekomen, waarbij de economische groei niet meer wordt gestimuleerd, maar toch ook nog niet afgeremd. Als de rente echter verder wordt opgetrokken, bijvoorbeeld om te voorkomen dat de inflatie te hard oploopt, dan zal dit negatieve consequenties hebben voor de groei en -zo wordt gevreesd- de wereldwijde aandelenmarkten.
De huidige inflatieangst is niet uit de lucht gegrepen, maar wel overdreven. Producenten in de VS worden weliswaar geconfronteerd met oplopende loonkosten en dure grondstoffen, maar zijn slechts in beperkte mate in staat om deze door te berekenen in de afzetprijzen. De concurrentie is hevig, zowel vanuit het buitenland als door marktwerking in eigen land. Daarnaast geldt dat áls ondernemingen ”pricing power” hebben, zij vaak liever kiezen voor behoud van marktaandeel en de hogere kosten ten koste laten gaan van de winstmarges.
Een andere reden voor niet al te grote zorgen over de inflatie is dat de economische groei in de VS later in het jaar waarschijnlijk zal afzwakken. De renteverhogingen die de Fed tot dusver heeft doorgevoerd, zullen in toenemende mate doorwerken in de economie en bovendien zal de zwakker wordende woningmarkt de nu nog stevige consumptiegroei terugbrengen.
De vraag of de Fed de rente nog veel verder zal verhogen, is hiermee eigenlijk al beantwoord. Als de inflatie binnen de perken blijft, is hier geen reden voor en de meeste economen verwachten dan ook dat de Fed spoedig zal stoppen.
De onrust over de renteontwikkeling komt ook veel meer voort uit het feit dat het gelijkmatige patroon waarmee de rente werd verhoogd is doorbroken.
Ten eerste omdat de Fed, niet onterecht, het rentebeleid in deze eindfase nu sterker laat afhangen van de macro-economische cijfers. Maar ook doordat de nieuwe voorzitter van de Fed, Ben Bernanke, uitspraken deed waardoor de financiële markten op het verkeerde been werden gezet.
Deze onrust zal waarschijnlijk niet lang voortduren, de mist rond het rentebeleid zal vanzelf optrekken als de Fed-bestuurders beter voor ogen hebben tot hoever zij willen gaan en Bernanke zijn woorden zorgvuldiger kiest.
Er zijn echter meer redenen om uit te gaan van een hervatting van de opgaande trend op de beurs. Ten eerste komt er niet zomaar een einde aan een ”bull market”. Hiervoor is of een economische recessie nodig of een te hoge marktwaardering. Van beide factoren is geen sprake.
Vooruitblikkende indicatoren wijzen op een sterk blijvende wereldeconomie, de groeiafzwakking in de VS zal niet groot zijn. De waardering van de aandelenmarkten is heel redelijk. De bedrijfswinsten hielden in de afgelopen drie jaar gelijke tred met de koersen, waardoor de koers-winstverhoudingen in zowel de VS als Europa niet opliepen en onder hun langjarige gemiddeldes liggen.
Pessimisme over de vooruitzichten voor de aandelenmarkten is dus niet op zijn plaats. De vrees voor hogere inflatie en veel verder oplopende rentes in de VS zal waarschijnlijk overwaaien en de aandelenkoersen zijn, zeker na de recente koersdalingen, niet te hoog. IJs en weder dienende zullen de aandelenmarkten de weg omhoog over niet al te lange tijd hervatten.
voetnoot (u17(De auteur is werkzaam als beleggingsstrateeg bij Theodoor Gilissen Bankiers. Zijn bijdrage is geen aanbeveling of advies om effecten te kopen of te verkopen.