Columnist Flakkee bedreigd na spot
MIDDELHARNIS - Onbekenden hebben dreigbrieven gestuurd naar het regionale weekblad Regio Venster op Goeree-Overflakkee, dat columns had gepubliceerd waarin het christelijke geloof stevig op de hak wordt genomen.
De politie is inmiddels een onderzoek begonnen naar de brieven. De briefschrijvers, die zich ”De waarheidszeggers” noemen, bieden de columnist drie opties: van het eiland vertrekken, zichzelf bekendmaken en excuses aanbieden of een „behoorlijke donatie geven aan een kerkelijke instelling.”Ook staat in een van de brieven dat ”De waarheidszeggers” weten wie de columnist is. Hij schrijft namelijk onder een pseudoniem: Abel den Denker. Hij schreef onder meer op een bijtende wijze over de conflicten rond de fusie waaruit de PKN is voortgekomen.
Een redactrice van de krant deed vorige week aangifte bij de politie. Tijdens het doen van de aangifte zou een dienstdoende agent hebben gezegd dat als hij wist wie Abel den Denker was, hij hem zou „killen.” Hij benadrukte volgens de redactrice die uitspraak privé te doen, „vanuit mijn geloof”, zo staat op de website van Regio Venster.
Een woordvoerder van de politie ontkende donderdag dat die uitspraak van een dienstdoende agent kwam. Volgens de zegsman maakte een baliemedewerker zich daar schuldig aan, maar doet dat niets af aan het feit dat „dit gewoon niet kan.” Die medewerker zijn daarom „maatregelen in het vooruitzicht gesteld”, aldus de politiewoordvoerder.
Binnen de kerken zelf blijkt de kwestie nauwelijks te leven. Twee scriba’s van de PKN in Middelharnis hoorden vrijdag voor het eerst van de columns, die vier weken geleden al zijn stopgezet.
Scriba M. de Waard van de hersteld hervormde gemeente van Middelharnis/Sommelsdijk kent de kwestie wel. Maar binnen de kerk heeft hij er nog niet over horen spreken. „Deze krant is van een erg laag niveau. En de columns waren laag-bij-de-gronds en volledig stijlloos. De columnist schopte tegen christelijke huisjes aan.” Maar hij wijst ook het schrijven van dreigbrieven resoluut van de hand. „Op deze manier moeten we niet met elkaar omgaan”, aldus De Waard.