Krispijn worstelt zich uit negatieve geweldspiraal
De Dordtse probleemwijk Krispijn lijkt zich te ontworstelen aan de negatieve spiraal van criminaliteit en verloedering. De bewoners voelen zich minder vaak onveilig, zo blijkt uit de gemeentelijke veiligheidsmonitor. „Een aangename verrassing”, aldus wethouder A. Kamsteeg (CU/SGP) woensdag bij de presentatie.
De bewoners van Krispijn zijn de negatieve publiciteit die zij de laatste jaren over zich heen kregen, meer dan beu. Steeds weer worden de problemen van de Dordtse arbeidersbuurt breed in de pers uitgemeten. De afgelopen dagen nog trok een cameraploeg van de EO door de wijk. „En ja hoor”, zegt winkelier Hans Stegeman bitter, „voor de zoveelste keer kwamen degenen die het hardst klagen, uitvoerig aan het woord.”
Natuurlijk wil hij de hoge criminaliteitscijfers en de drugsoverlast niet onder stoelen of banken steken. Hij zal de laatste zijn om te zeggen dat alles koek en ei is in de wijk. Maar kan er dan nooit iets positiefs over ’zijn’ Krispijn, de buurt waarin hij is geboren en getogen, worden gezegd? „Meneer”, zegt de schoenmaker fel, „ik heb van niemand last. Ik ben ook voor niemand bang. U zult het niet geloven, maar ik ben in al de dertig jaren dat ik hier werk, nog nooit overvallen.”
Stegeman werd woensdag min of meer op zijn wenken bediend door wethouder A. Kamsteeg. Die presenteerde in een nieuw opgeleverd wijkgebouw aan de Brouwersdijk de derde veiligheidsmonitor van Dordrecht. Krispijn kwam daarin voor het eerst sinds jaren positief naar voren. De wethouder was zelf verbaasd over de resultaten. „We zijn aangenaam verrast”, erkende hij.
Volgens de monitor voelt ruim een kwart van alle Dordtenaren zich wel eens onveilig in de eigen buurt. Dat is een afname van 10 procent ten opzichte van 1999. Het gevoel van onveiligheid is het meest afgenomen in Oud-Krispijn en Nieuw-Krispijn. Gaven de bewoners drie jaar geleden nog een 5,1 als rapportcijfer voor de veiligheid en de leefbaarheid, vorig jaar was dat een 6,6. „Een significante verbetering”, aldus Kamsteeg.
De verbetering van de veiligheidsgevoelens strookt volgens Kamsteeg met de jaaroverzichten van politie en justitie. „Wij hebben de subjectieve gevoelens gemeten, de politie registreert de feiten. We wisten dat het aantal misdrijven niet verder toeneemt. Het doet ons goed om nu te zien dat de gevoelens van veiligheid afnemen”, aldus de wethouder.
Een gunstige ontwikkeling in Krispijn is ook dat de inwoners minder vaak zogenaamd „vermijdingsgedrag” vertonen. Dat wil zeggen dat zij uit gevoel van onveiligheid bepaalde locaties in de wijk mijden. „In Oud-Krispijn komen bijna alle vormen van vermijdingsgedrag aanmerkelijk minder voor dan twee jaar geleden”, registreert de monitor.
De opleving in de wijk is opmerkelijk, ook gezien de uitslag van de laatstgehouden kamerverkiezingen. In Krispijn trok de LPF de meeste kiezers. Een verklaring heeft Kamsteeg vooralsnog niet. De wethouder: „Het is moeilijk om een en ander te duiden.”
Wel gaat er volgens Kamsteeg een positieve invloed uit van de omvangrijke restauratie waarmee het achterliggende jaar is gestart. De wijk ondergaat een grote opknapbeurt: de komende jaren worden 700 woningen gesloopt en 350 gerenoveerd. Er komen 500 nieuwe huizen bij. Ook zijn er inmiddels enkele onderkomens voor jongeren gebouwd.
De operatie is in volle gang en de inwoners zijn nadrukkelijk bij het bouwproces betrokken. „We hebben veel overleg met de bevolking. Voor het onderhoud willen we als gemeentebestuur samen met de inwoners optrekken. Buurtschouw voeren we gezamenlijk uit. Het is belangrijk de mensen er intensief bij te betrekken. Zo ervaren ze dat zijzelf ook verantwoordelijkheid dragen voor de sfeer in de stad.”
Volgens Kamsteeg is voorzichtigheid voor al te groot enthousiasme op z’n plaats. „We zijn er nog lang niet. Er is nog een lange weg te gaan voordat Krispijn echt schoon en veilig is.”
De bewoners beseffen dat zelf maar al te goed. De monitor meldt zelfs dat zij de toekomst van hun wijk als het erop aan komt weinig optimistisch inschatten. „Dat komt vooral omdat de wijkbewoners minder hoopvol gestemd zijn over het gedrag van de buren. Zij kijken op tegen overlast van jongeren en tegen de aanwezigheid van allochtonen”, aldus het rapport.
Schoenmaker Stegeman: „Bang zijn we niet, maar we hebben wel vaak irritaties over het gedrag van de allochtonen. De mensen komen af en aan in de winkel, passen schoenen, zetten ze verkeerd terug in het rek, laten hun kinderen ondertussen achter de toonbank lopen en vertrekken na een kwartier zonder iets te kopen. Daar zullen we wel nooit aan wennen. Het grote voordeel sinds het optreden van Pim Fortuyn is dat we deze dingen eindelijk eens hardop mogen zeggen. Dat geeft ons lucht.”