Economie

SEO: Overheidsbeleid verstikt woningmarkt

DEN HAAG - Het huidige overheidsbeleid werkt verstikkend voor de woningmarkt. De hypotheekrenteaftrek jaagt de huizenprijzen op, door het systeem van huursubsidie en wettelijk vastgelegde huren wonen veel huurders te goedkoop en woningcorporaties bouwen te weinig.

Redactie economie
19 May 2006 09:35Gewijzigd op 14 November 2020 03:46

Dat concludeert onderzoeksbureau SEO Economisch Onderzoek in een studie in opdracht van minister Brinkhorst van Economische Zaken. Een ingewijde heeft donderdag een bericht van deze strekking in de Volkskrant bevestigd.Wanneer de overheid zich terugtrekt uit de woningmarkt, komen er jaarlijks miljarden euro’s vrij. Dat geld moet gebruikt worden voor lastenverlichting, stellen de onderzoekers.

Een van de auteurs van het rapport is Coen Teulings, sinds 1 mei directeur van het Centraal Planbureau. Teulings, voordien SEO-directeur, heeft zich al eerder kritisch uitgelaten over de hypotheekrenteaftrek.

Minister Dekker van Volkshuisvesting wijst het rapport af. De conclusies leggen volgens haar „zeer eenzijdig” de nadruk op marktverstorende effecten van de hypotheekrenteaftrek en de huurtoeslag. De bewindsvrouw peinst er niet over de huursubsidie en de hypotheekrenteaftrek af te schaffen. Bij het vlot trekken van de woningmarkt gaat het om meer, stelt ze, namelijk om „een integraal pakket van maatregelen om vooral aanbod en diversiteit van woningen te vergroten.” Daarbij moeten schokeffecten in de markt worden voorkomen en is politiek maatwerk nodig, liet ze in een reactie weten.

Dekker doet het SEO-rapport af als „een van de vele” rapporten die nu verschijnen over de werking van de woningmarkt. Het kabinet komt zelf over drie weken met een visie „waarin het vertrouwen van de consumenten in die markt een belangrijk aandachtspunt wordt”, aldus de VVD-bewindsvrouw. Tornen aan de hypotheekrente is altijd onbespreekbaar geweest voor het kabinet, aanhoudende pleidooien ten spijt om de regeling te beperken zoals het Internationaal Monetair Fonds (IMF) ruim een week geleden nog hield.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer