Binnenland

Tegengas

De strijd om het naderende wereldkampioenschap voetbal werpt zijn schaduwen vooruit. De ene ondernemer brengt alvast oranje nazihelmen op de markt waarmee de verdwaasde Oranjesupporter zich straks in Duitsland mag tooien; een ander stelt oranjegetint bier in het vooruitzicht, waaraan de dorstige, schorgeschreeuwde keel straks kan worden gelaafd.

Redactie Johannes Visscher, bijdrage Jakko Gunst
16 May 2006 11:32Gewijzigd op 14 November 2020 03:45
…ziekteverzuim tijdens wedstrijd…
…ziekteverzuim tijdens wedstrijd…

Ook de financiële wereld begint het WK te ontdekken. Verzekeringsconcern SEZ uit Reeuwijk liet zijn klanten onlangs weten de Succespolis -een ziekteverzuimverzekering- met een WK-dekking te hebben uitgebreid.SEZ, zegt woordvoerder Dennis Massaar, steunt daarmee werkgevers in de strijd tegen een inmiddels onuitroeibaar gebleken verschijnsel: tijdens en na de dagen waarop het Nederlands voetbalelftal strijdt om het kampioenschap stijgt het ziekteverzuim onder werknemers met 15 procent. Ondanks de ziekteverzuimverzekering die vrijwel alle werkgevers hebben, loopt dat spijbelgedrag in de papieren. De eerste twee weken van iemands verzuim vallen namelijk onder het eigen risico van de baas.

Drukt een Oranjefan echter zijn snor op of na een wedstrijddag van het Nederlands elftal, dan schakelt SEZ het eigen risico tijdelijk uit, zegt Massaar. „Zodoende zijn de kosten die dát verzuim met zich meebrengt toch gedekt.”

Is dit geen extra stimulans om je zonder schuldgevoel ziek te melden? Met zo’n polis berokken je de baas toch geen schade meer?
„Die vraag veronderstelt dat een doorsnee werknemer weet hoe zijn baas zijn verzuimverzekering heeft geregeld. Een beetje werkgever is wel zo slim dat hij daarover zwijgt. Overigens is met zo’n polis alleen het dagloon verzekerd. Alle overige kosten, zoals het productieverlies en de inzet van vervangend personeel blijven gewoon bestaan.”

Is dreigen met controle en strenge maatregelen niet gewoon voldoende?
„Wie pertinent niet wil werken, weet altijd wel wat te verzinnen. Veel werkgevers zijn er moedeloos van. Wij wilden een product dat de schade voor klanten nog een beetje beperkt houdt. Met deze polis is dat gelukt.”

Verslaafden
Hoe bieden we (ex-)drugsverslaafden een zinvolle dagbesteding? Dubbend over die vraag kwam Drugpunt, een hulpverleningsorganisatie in Den Haag, met het plan om verslaafden een lunchcafé in de binnenstad te laten runnen. „Op een A-locatie in de stad willen we binnenkort een lunchtentje starten waar we klanten betaalbare broodjes willen voorschotelen”, licht coördinator Daan van Leeuwen toe. „De bediening en bereiding zijn in handen van verslaafden of ex-verslaafden. Een coördinator houdt een oogje in het zeil.”

Voor sommige klanten zal de drempel hoog zijn als drugsverslaafden de winkel runnen.
„Dat zou goed kunnen. Met dit project willen wij aangeven dat ook drugsverslaafden heel normale mensen kunnen zijn, met wie je een gezellig gesprek kunt voeren. Maar er zullen mensen blijven die met een boog om verslaafden heen lopen. Dat is zonde, maar daar doe je verder niks aan.”

Stel dat het personeel half onder invloed is.
„We stellen eisen aan de mensen die in de winkel willen werken. Als iemand bij binnenkomst helemaal van de wereld is, komt hij niet aan de slag in het lunchcafé.”

Kunnen de verslaafden het werk fysiek aan?
„We willen met twee man in de keuken en twee man in de bediening gaan werken. Mensen krijgen vooraf een training. Daarin wordt ze bijvoorbeeld geleerd hoe ze om moeten gaan met stress. Deelnemers moeten het leuk vinden om in het lunchcafé aan de slag te gaan. Hopelijk komen ze hierdoor een stapje verder met hun terugkeer in de maatschappij.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer