Binnenland

Bundeling van krachten rond milieuconflicten

Het in Den Haag gevestigde Permanent Hof van Arbitrage (PCA) gaat op het gebied van wereldwijde milieuconflicten samenwerken met de Cousteau-stichting. Dat hebben de partijen dinsdag meegedeeld.

ANP
21 November 2001 08:23Gewijzigd op 13 November 2020 23:16

De samenwerking is volgens de Cousteau-stichting een eerste stap op weg naar een internationaal tribunaal voor milieudelicten. „Den Haag zou onderdak kunnen bieden aan zo’n tribunaal", zegt een woordvoerster van de stichting. Maandag ondertekenen stichtingsdirecteur Francine Cousteau en T. van den Hout, de secretaris-generaal van het PCA, een overeenkomst over de samenwerking. Dat gebeurt in het Vredespaleis.

Het PCA is het oudste internationale hof in Den Haag. In 1899 werd besloten tot de oprichting van het hof, dat geschillen tussen staten moest beslechten. In tegenstelling tot het eveneens in het Vredespaleis gevestigde Internationaal Gerechtshof (ICJ) is het arbitragehof geen rechtsorgaan van de Verenigde Naties. Het PCA neemt alleen zaken in behandeling als er een akkoord is tussen de partijen over het toepasbare recht en plaats en taal van de beraadslagingen. Ook particulieren en organisaties kunnen een land voor het Permanent Hof van Arbitrage dagen. Bij het ICJ kunnen alleen staten partij zijn.

De Cousteau-stichting, genoemd naar de in juni 1997 overleden oceanograaf en documentairemaker Jacques-Yves Cousteau, is een niet-gouvernementele organisatie die zich inzet voor het milieu op aarde. De stichting werd in 1973 opgericht en heeft inmiddels over de hele wereld verspreid meer dan 150.000 leden. De stichting onderhoudt contacten met gerenommeerde wetenschappers in een groot aantal landen.

Koraalriffen
Vrijdag arriveert het schip Alcyone van de Cousteau-stichting in de haven van Scheveningen. De boot is uitgerust met alle apparatuur om vervuiling van bijvoorbeeld zeewater, koraalriffen en kustgebieden op te sporen. Francine Cousteau, de weduwe van de beroemde Fransman, komt niet alleen naar Nederland om het convenant te ondertekenen. Volgende week woensdag wil ze onder meer praten met een delegatie van de Universiteit Leiden over samenwerking. „Wij gaan wetenschappers benaderen om rapporten te schrijven over internationale milieuconflicten", zegt Francine Cousteau.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer