Inwoners Dordrecht eisen geld gemeente voor herstel paalrot
DORDRECHT (ANP) - Meer dan duizend huizenbezitters in Dordrecht willen met een rechtszaak afdwingen dat de gemeente de kosten vergoedt die de bewoners moeten maken om paalrot tegen te gaan.
Dat heeft de Belangenvereniging Funderingsproblematiek in Dordrecht (BVFP) donderdag bekendgemaakt. Het bestuur is unaniem voor procederen, maar neemt officieel pas woensdag na de ledenvergadering een besluit.Veel vooroorlogse huizen in Dordrecht kampen al jaren met paalrot. De deels houten funderingen rotten langzaam weg door een te laag grondwaterpeil. De woningen verzakken door de slechte fundering en in de muren zitten scheuren.
De BVFP vindt dat de gemeente verantwoordelijk is voor het lage grondwaterpeil en wil de herstelkosten aan de funderingen nagenoeg volledig vergoed krijgen. Dodrecht vindt dat de huizenbezitters zelf verantwoordelijk zijn en ook minister Dekker (VROM) deelt die mening. De gemeente geeft de getroffenen wel korting op de WOZ-waarde van hun woning. Ook kunnen gedupeerden 70.000 euro lenen van de gemeente voor de herstelkosten.
Een voorloper van de BVFP verloor al eerder een proces tegen de gemeente omdat er onvoldoende een causaal verband was aangetoond tussen de schade en de oorzaak. De BVFP heeft daarvoor TNO ingeschakeld. Het instituut kwam onlangs tot de conclusie dat lekke riolen de enige oorzaak zijn van de te lage grondwaterstand, waardoor het funderingshout wegrot. Alle mogelijke andere oorzaken zijn door TNO uitgesloten.
Verder constateerden de onderzoekers dat de gemeente bij het vervangen van oude riolen geen funderingsonderzoek heeft gedaan, tegen het advies van een ingeschakeld adviesbureau in. Ook zijn de drainages naast het nieuwe riool te laag ingesteld, waardoor het grondwater te laag blijft staan.
De BVFP voelt zich bovendien gesterkt door een recente uitspraak van de rechtbank in Amsterdam over een vrijwel identieke situatie in Aalsmeer. Die gemeente is veroordeeld tot het vergoeden van alle kosten.
De Dordtse paalrotaffaire dateert van oktober 2000. Het betreft bijna 7000 huiseigenaren in de wijken Krispijn, Reeland en de 19e-eeuwse Schil, waarvan er ruim duizend zijn aangesloten bij de BVFP. De schade aan de woningen bedraagt gemiddeld 65.000 euro.
De gemeente Dordrecht stelde de verhoging van het grondwaterpeil om de paalrot onder 870 woningen tegen te gaan, vorig jaar nog uit. Het verhogen kost bijna 8 miljoen euro. Om dit te kunnen bekostigen, wil het stadsbestuur de rioolheffing met 24 euro per jaar verhogen, maar daarvoor moet de Tweede Kamer eerst een wetsvoorstel aannemen.