„Generatie Y blij met leven zonder God”
LONDEN - Jongeren anno 2006 zijn „gelukkig” met hun leven zonder God en nauwelijks geïnteresseerd in spiritualiteit. Dat komt naar voren uit een deze week gepubliceerd onderzoek van de Kerk van Engeland.
Het volgens de Anglicaanse Kerk „baanbrekende” rapport, met de titel ”Making Sense of Generation Y”, is gebaseerd op interviews met meer dan honderd Britse jongeren tussen de 15 en 25 jaar. De conclusies vegen, aldus de kerk, de vloer aan met de „wijdverbreide gedachte dat hedendaagse jongeren spiritueel hongerig blijven.”Generatie Y, ook wel de ”millenniumgeneratie” genoemd, wordt in het rapport beschreven als de generatie die sinds 1982 is geboren en die opgroeide in een geglobaliseerde samenleving waar computers, internet, e-mail en sms vanzelfsprekend zijn. De onderzoekers stellen vast dat generatie Y „de eerste 100 procent consumerende generatie is waar alles, inclusief religie, een keuzemogelijkheid is geworden.”
Duidelijk is volgens hen ook dat jonge mensen geen idee hebben wat zonde inhoudt en evenmin de noodzaak voelen hiervan verlost te worden. Sterven beschouwen ze als minder problematisch dan ouder worden, dat ze vooral als een bedreiging ervaren.
„We constateren dat van een groeiende honger naar spiritualiteit onder jongeren, ontluikend op de rug van de teruggang van religie, geen sprake is”, aldus de auteurs. Zij spreken zelfs van een „illusie.”
De onderzoekers dringen er bij de kerken op aan het Evangelie te blijven verkondigen aan jongeren, maar dan door middel van vormen en media die aansluiten bij hun belevingswereld.
Het onderzoek maakt deel uit van de serie ”Church of England’s Explorations”, die is opgezet om de discussie in de kerk te stimuleren. De aartsbisschop van York, dr. John Sentamu, schrijft in het voorwoord dat de Anglicaanse Kerk het Evangelie „geduldig” moet blijven zaaien onder jongeren.
Hij vervolgt: „Het onderzoek dat in dit boek wordt beschreven, wijst erop dat jonge mensen gelukkig zijn met het leven zoals het is, dat zij geen behoefte voelen aan een ”transcendent iets anders” en dat zij de kerk als saai en irrelevant ervaren. Hier zijn geen ’instantoplossingen’ voor, maar er zijn dingen die we, in de kracht van de Heilige Geest, kunnen, en moeten, doen.”
Het onderzoek werd uitgevoerd door de wetenschappers Sylvia Collins-Mayo en Sara Savage, Graham Cray, bisschop van Maidstone, en Bob Mayo, voormalig directeur van het Cambridge Centre for Youth Ministry in Ridley Hall.