Suriname vraagt helikopters voor noodhulp
RIJSWIJK (ANP) – Het Surinaamse rampenteam heeft donderdag om helikopters gevraagd om vanuit buurland Frans–Guyana een luchtbrug te kunnen openen. Als het verzoek wordt ingewilligd, is het de bedoeling om vooral noodhulp te vervoeren naar de door wateroverlast getroffen gebieden van Suriname.
In de hoofdplaats van het Surinaamse district Brokopondo kunnen een paar honderd evacués worden opgevangen, meldde districtscommandant H. Pinas van Brokopondo. Een opvangkamp is er niet. In het rampgebied langs de bovenloop van de Suriname–rivier is vooral behoefte aan brandstof. Met die brandstof kunnen de boten met voedsel en hulpgoederen naar de getroffen gemeenschappen varen.Hervatting van onderwijs krijgt voorrang in het gebied waar ook de scholen zijn ondergelopen. Meubilair en lesmateriaal gingen veelal verloren. De zeventien scholen van Unicef langs de Boven–Surinamerivier staan alle onder water. Bij de rivier de Tapanahony heeft ongeveer de helft te maken met wateroverlast, aldus een woordvoerder van Unicef Nederland.
Het dodental als gevolg van de watersnood in Suriname is nog onduidelijk. Eerder werd gemeld dat er zeker drie kinderen om het leven zouden door de overstromingen langs de Marowijnerivier. Donderdag meldden de autoriteiten in Paramaribo dat er tot dusver waarschijnlijk een dode is, een meisje van twee jaar.
In het achterland van Suriname zou het water tussen de 20.000 en 25.000 mensen uit hun huis hebben verdreven. Door de extreme regenval hebben 120 dorpen te maken met rivieren die buiten hun oevers treden. Ongeveer zeventig dorpen staan voor het grootste deel onder water. Woensdag viel er ook veel regen in de kuststrook en kwamen in de hoofdstad Paramaribo straten en wijken onder water te staan. Volgens de meteorologische dienst houdt de neerslag enkele dagen aan. Daarbij wordt het aan het einde van de week springvloed waardoor het water in de rivieren extra hoog komt te staan.
Koningin Beatrix en minister–president Balkenende toonden donderdag hun betrokkenheid bij de gebeurtenissen in Suriname. De vorstin liet de Surinaamse regering via een telegram weten dat ze erg meeleeft. Balkenende sprak telefonisch met de Surinaamse president Venetiaan en zei dat de berichten van de eerste doden en de beelden uit het rampgebied een schok teweeg hebben gebracht.
Balkenende benadrukte dat het leed in Suriname de Nederlanders persoonlijk raakt. Hij wees erop dat veel inwoners van Nederland familie hebben in Suriname en vele anderen een kennis, vriend of bekenden hebben in het land. Dat verklaart volgens hem ook waarom de hulp uit Nederland massaal op gang komt.
Minister Van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) stelde via de VN 1 miljoen euro beschikbaar voor directe noodhulp. VN–deskundigen arriveren donderdagavond in Suriname. Later deze week volgt een team Nederlandse deskundigen.
Particulieren, gemeenten en instellingen lieten zich ook donderdag niet onbetuigd. De ongeveer vijftien kerken van de Evangeliche Broedergemeente in Nederland kondigden aan dat ze zondag gaan collecteren voor de slachtoffers in de overstroomde gebieden.