Binnenland

Groene buffer tussen Veenendaal en Ede

VEENENDAAL - Tussen Ede en Veenendaal komt een groene buffer. De aanleg ervan start in 2009. Het gebied heeft dan niet langer een agrarische functie, maar is bestemd voor natuur en recreatie.

Van onze verslaggever
11 May 2006 08:52Gewijzigd op 14 November 2020 03:44

Ede en Veenendaal presenteerden woensdag het plan voor de groene grens. De colleges van B en W van beide gemeenten zullen het plan op 23 mei bespreken.De natuurzone van gemiddeld 300 meter breed en ruim 2 kilometer lang moet voorkomen dat beide gemeenten aan elkaar vastgroeien. De precieze grootte is afhankelijk van de medewerking van bewoners van de streek. De buffer komt tussen de Zuiderkade en de Dragonderweg, op vooral Edes grondgebied.

Naast de natuurstrook komt de nieuwe woonwijk Veenendaal-Oost met zo’n 3500 woningen. Dat is overigens de laatste uitbreiding die de gemeente Veenendaal mag doen. Bewoners van de nieuwe wijk moeten in de groenstrook kunnen recreëren. Volgens de Edese wethouder W. J. Dekker wordt het „een soort stadspark; niet aangeharkt, maar met vrije natuur.”

Boerenbedrijven die in het gebied tussen Ede en Veenendaal gevestigd zijn, krijgen de mogelijkheid naar een andere plek te verhuizen. Een kleine 100 hectare landbouwgrond zal de komende zeven jaar omgezet worden in vooral natuurgebied. Dekker benadrukt dat de gemeenten niet van plan zijn land te onteigenen. „Meedoen of niet meedoen is eigen keus. Ik ben ervan overtuigd dat degenen die meedoen het beter krijgen. Ik denk dat ze enthousiast worden van het plan dat nu klaarligt. De problematiek in de landbouw is op dit moment groot. Nu doet zich een kans voor het roer om te gooien. Blijven zitten kan ook, maar boeren zullen het door de veranderingen moeilijker krijgen in het gebied.”

Landeigenaren kunnen volgens de gemeenten ook aansluiten bij de recreatieve functie van de groene zone. De informatiebrochure spreekt van de mogelijkheid om een manege te beginnen of een theehuis te exploiteren. Zo’n 150 grondeigenaren en bewoners hebben de brochure donderdag ontvangen.

„Maatwerk is het toverwoord in dit plan”, aldus Dekker. Hiermee doelt hij op het persoonlijk overleg dat de gemeenten met de bewoners gaan voeren. Er is veel mogelijk volgens Dekker, omdat de geplande woningbouw voldoende geld gaat opleveren. Direct na de zomervakantie zijn er spreekuren om de wensen te bespreken. „Als er behoefte aan is, willen we ook een keukentafelgesprek voeren, bij de mensen thuis.”

De wens voor een duidelijke grens tussen Ede en Veenendaal is niet ontstaan uit argwaan voor de andere gemeente, licht de Edese wethouder toe. Hij zegt op zijn hoede te zijn voor voortgaande bebouwing. „Ik ben niet alleen bang voor oprukkend Veenendaal, maar ook voor oprukkend Ede.”

Als alles volgens plan verloopt, start de aanleg van het gebied in 2009. In april 2005 besloten Veenendaal en Ede een plan van aanpak voor een dergelijke natuurontwikkelingszone op te stellen. Al in de jaren ’90 spraken beide gemeenten af dat er een groen grensgebied moest komen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer