Meer vis op Nederlands menu
RIJSWIJK (ANP) – Nederlanders hebben in de eerste drie maanden van dit jaar meer vis gegeten. Samen kochten ze 13.324 ton vis, 7 procent meer dan in dezelfde periode in 2005. Vooral verse vis, gebakken vis en haring zijn meer in trek, maakte het Nederlands Visbureau woensdag bekend.
Per gezin verorberden Nederlanders in het eerste kwartaal 1,8 kilo verse vis. Dat is meer dan de helft van wat ze normaal gesproken jaarlijks eten. In 2005 at een gezin gemiddeld 3,2 kilo verse vis. In totaal eten Nederlanders jaarlijks gemiddeld 7,2 kilo verse, gebakken, gerookte en anders bereide vis.Kabeljauw, haring en mosselen lagen voornamelijk vaker op de borden. Haring, gerookte zalm en verse zalm zijn traditioneel de toppers voor de Nederlandse viseters.
De gestegen visverkoop komt met name de speciaalzaken ten goede. Meer dan de helft van de aankopen doen consumenten bij viswinkels en visboeren op de markt, aldus de sectororganisatie.
Het visbureau wijt de populariteit van de vis onder meer aan de dreiging van vogelgriep. „Consumenten kiezen gedeeltelijk vis als vervanger voor kip". Ook het gezonde imago van vis „met de goede omega–3 vetzuren" helpt de sector een handje.