EU-plannen eerder naar parlementen
BRUSSEL - De Europese Commissie zal de nationale parlementen voortaan in een vroeg stadium betrekken bij voorstellen voor EU-wetgeving. Voorzitter Barroso kondigde dat dinsdag aan.
Op een bijeenkomst in Brussel over de toekomst van Europa verklaarde hij: „Wij beloven om met onmiddellijke ingang alle plannen en documenten direct door te sturen, met daarbij de uitnodiging om te reageren. Zo wordt het proces van het formuleren van het beleid verbeterd.”Met de beoogde gang van zaken wil Barroso alvast een onderdeel van de vorig jaar gestrande grondwet invoeren. Die voorzag in meer invloed van de volksvertegenwoordigingen van de afzonderlijke landen. Het gaat daarbij om wat heet een subsidiariteitstoets. Volgens de bepalingen in het ontwerpverdrag moet de Commissie een voorstel heroverwegen als een derde van de parlementen oordeelt dat het betrokken onderwerp op nationaal en niet op Europees niveau thuishoort. Barroso liet in het midden of hij zich, zolang de constitutie niet van kracht is, gebonden acht aan een eventueel nee vanuit de hoofdsteden.
Er komt voorlopig geen poging om de grondwet uit de ijskast te halen. De Oostenrijkse kanselier Schüssel, die momenteel het voorzitterschap van de Unie bekleedt, zei dinsdag dat pas in 2007 of begin 2008 een doorslaggevende fase aanbreekt voor het vervolg van dat project. „Voor een antwoord op de vraag hoe het verder moet, is het nu nog te vroeg”, benadrukte hij.
Eerder deze week liet Barroso weten dat hij ook wat betreft de besluitvorming in de sfeer van justitie vooruit wil lopen op de mogelijk nieuwe spelregels. Hij gaat de lidstaten voorleggen voortaan met meerderheid te beslissen en daarmee het veto op te heffen bij maatregelen in het kader van de bestrijding van terrorisme en georganiseerde misdaad. De regeringsleiders praten erover op hun top van half juni.