Kerk & religie

Anglicaanse synode staat hertrouwen na scheiding toe

Het Nieuwe Testament staat volgens de generale synode van de Britse Anglicaanse Kerk scheiden toe. Daarom mag de kerk het huwelijk bevestigen van mensen die gescheiden zijn en willen hertrouwen terwijl hun vroegere echtgeno(o)t(e) nog leeft. De synode besloot dinsdag de regels op dit punt te versoepelen. De beslissing opent de mogelijkheid voor de Prins van Wales en Camilla Parker-Bowles om hun eventuele echtverbintenis kerkelijk te laten bevestigen.

Kerkredactie
10 July 2002 10:33Gewijzigd op 13 November 2020 23:41

De bisschoppen, die dinsdag hun laatste zittingsdag hadden, zien het synodebesluit niet als „een afstand nemen van traditionele morele waarden, maar als een kans om een missie in de voorhoede te vervullen.” Zij benadrukten dat de kerk vasthoudt aan haar overtuiging dat een levenslang huwelijk van grote waarde is.

Met de beslissing, waaraan zes jaren van debat voorafgingen, kwam een eind aan een 45 jaar oud verbod. De verwachting is dat ze perspectieven opent voor duizenden eerder getrouwde stellen.

Overigens nam niet elke geestelijke het even nauw met de regels. Naar schatting werden jaarlijks zo’n 7500 huwelijken van paren van wie ten minste een van beiden een scheiding achter de rug had, kerkelijk bevestigd.

Vooral de lagere geestelijkheid zal met de gevolgen van de veranderde regelgeving te maken krijgen. Niet alle geestelijken kunnen zich er echter in vinden. Voor hen is een „gewetensclausule” opgesteld. Op grond daarvan kunnen zij weigeren een huwelijk van eerder gescheiden mensen kerkelijk in te zegenen. Dergelijke stellen mogen dan een andere kerkelijke gemeente opzoeken.

Bisschop Michael Scott-Joynt van Winchester, die dinsdag het door het Huis van Bisschoppen opgestelde rapport over hertrouwen presenteerde, wees de suggestie van de hand dat de veranderingen te maken hebben met de positie van de Prins van Wales. „Tegen de leden van de werkgroep heb ik gezegd dat we dit werk niet voor de prins deden”, verklaarde hij tegenover The Times.

Toch baant het besluit wel een weg voor de prins. Een wet uit 1957 maakte het voor hem onmogelijk om, waarschijnlijk eens het hoofd van de Kerk van Engeland, in die kerk te hertrouwen. Beambten van het St. James’s Palace wilden dinsdag niet reageren op de vraag of de prins plannen heeft met Parker-Bowles in het huwelijk te treden.

Voorstanders van de veranderingen binnen de Church of England hebben erop gewezen dat de resoluties uit 1957 en eerder, 1938, onhoudbaar zijn. Terwijl deze voorschrijven dat gescheiden personen niet opnieuw in de kerk mogen huwen, besloot de generale synode al in de jaren negentig dat hertrouwde gescheiden personen wel tot geestelijke mogen worden gewijd.

Bisschop Michael Scott-Joynt stelde dat het op grond van passages in het Nieuwe Testament duidelijk is dat het genomen besluit een bijbelse grond heeft. „Zowel Matthéüs als Paulus staat scheiden en hertrouwen in uitzonderlijke gevallen toe.”

Echtscheiding is voor velen in Engeland een ellendige werkelijkheid, zei de bisschop van Winchester. „Als kerk dienen we daarom pastorale zorg te bieden aan hen die zich in deze positie bevinden en hun gezinsleden. Maar dat niet alleen. We mogen voor hen ook het medelijden en de vernieuwende liefde van God vertegenwoordigen.”

De verandering brengt de Britse Anglicaanse Kerk op één lijn met vele presbyteriaanse en de Grieks-orthodoxe kerken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer