Binnenland

„Regering zet aan tot radicalisering”

DEN HAAG (ANP) - De regering en politici werken met hun felle opstelling over bevolkingsgroepen radicalisering in de hand. Bovendien ligt de nadruk te veel op islamitisch extremisme, terwijl het op lokaal niveau beter is om een bredere definitie van radicalisme aan te houden.

5 May 2006 21:16Gewijzigd op 14 November 2020 03:43

Dat vinden vijf gemeenten die hebben meegedaan aan het onderzoek Radicalisme Gelokaliseerd van onderzoeks- en adviesbureau SGBO.Het resultaat van de studie wordt op 17 mei gepresenteerd op een congres over veiligheid, maar het blad VNG-Magazine wijdt er deze week al een stuk aan.

De gemeenten vinden dat de regering een wij-zijbeeld creëert in plaats van samenhang en binding te benadrukken. Doordat er steeds wordt gehamerd op repressie en iedereen over één kam wordt geschoren, trekken allochtone groepen zich verder terug en worden ze nog moeilijker bereikbaar. „In plaats van voorkómen dat het proces van radicalisering zich voortzet, wordt dan juist het tegendeel bereikt”, aldus het rapport.

Aanleiding voor het SGBO om een onderzoek te verrichten, waren signalen dat gemeenten zich niet herkenden in de manier waarop de rijksoverheid omgaat met radicalisering. Het kabinet wil dat gemeenten een belangrijke rol gaan spelen in de signalering van islamitisch radicalisme om terreur te voorkomen.

De vijf gemeenten zijn het erover eens dat alertheid nodig is en dat naïviteit over radicalisering gevaarlijk is. Maar volgens onderzoekster M. de Vries in VNG-Magazine ervaren lokale overheden de felle toon en de keiharde aanpak als een obstakel. De vijf bepleiten een zachtere aanpak van samenwerken en vroegtijdig signaleren. Daarin werken de gemeenten samen met netwerken van personen, scholen, moskeeën, politie en justitie en allerlei organisaties.

Zorgen maken gemeenten zich over conflicten tussen moslimgroepen over het geloof en over fricties tussen verschillende generaties. „Sommige allochtonen die hier geboren zijn, hebben geen band met hun thuisland maar voelen zich ook niet thuis in Nederland. Voeg daarbij het wij-zijdenken dat de media en de rijksoverheid scheppen en dan is hun enige houvast het geloof. Het kan zelfs zijn dat zij hun ouders te verwesterd vinden en ook hen als vijand gaan zien”, aldus onderzoekster De Vries.

De gemeenten denken dat perspectief bieden een belangrijke factor is om vormen van radicalisme het hoofd te bieden. Wat hen betreft gaat het ook om dierenactivisme, Molukse activisten, linkse en rechts-extremisten onder autochtonen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer