Binnenland

Radicale moslims in het leger aangepakt

DEN HAAG - Binnen de krijgsmacht zijn zeker tien extremistische moslims actief die een radicale vorm van de islam aanhangen en uitdragen. Eén man vormt volgens de militaire inlichtingendienst (MIVD) zo’n groot gevaar dat de dienst het ministerie heeft geadviseerd de man te ontslaan.

Binnenlandredactie
2 May 2006 12:08Gewijzigd op 14 November 2020 03:42

Dat zegt generaal-majoor B. Dedden, scheidend directeur van de militaire inlichtingendienst MIVD, dinsdag in het Nederlands Dagblad. Tegen een andere radicale moslim in het leger is aangifte gedaan bij de Koninklijke Marechaussee wegens het plegen van een strafbaar feit. Hij wil niet zeggen op grond van welke beschuldiging aangifte is gedaan.De moslims hangen extreme vormen van de islam aan, zoals het salafisme en het wahabisme, en proberen mogelijk ook anderen te bekeren. „Iemand kan door zijn radicale denkbeelden anderen proberen te overtuigen niet meer loyaal te zijn ten opzichte van Defensie”, zegt Dedden. Dat kan volgens hem riskante situaties opleveren, bijvoorbeeld in uitzendgebieden zoals Afghanistan.

Daarnaast hebben de radicaalislamitische militairen toegang tot beveiligde gebouwen en terreinen. „We proberen te voorkomen dat van binnenuit gevoelige informatie, wapens of andere spullen verdwijnen”, aldus Dedden.

Sinds kort heeft de MIVD een eigen observatieteam om militairen te volgen. „Dat kan bij het vermoeden als militairen een radicaallinkse, -rechtse of fundamentalistische achtergrond hebben”, aldus de scheidend MIVD-directeur. De observatieploeg van de MIVD telt momenteel twintig man, die als het moet dag en nacht een verdachte militair kan volgen. Daarbij kan ook afluisterapparatuur worden ingezet.

Volgens Dedden lopen er ook onderzoeken van de MIVD tegen werknemers van Defensie vanwege extreem rechtse gedragingen. Ook die kunnen reden zijn voor ontslag.

In mei 2001 zette Defensie een inlichtingenmedewerkster van de Koninklijke Luchtmacht uit haar functie omdat ze al geruime tijd een relatie had met de Arnhemse neonazi C. Kusters, voorzitter van de extreem rechtse Nederlandse Volks Unie (NVU). De vrouw werkte als 1e luitenant inlichtingen en veiligheid op de vliegbasis Gilze-Rijen. Daar was haar taak het verzamelen van gevechtsinlichtingen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer