Kerk & religie

Grondvlak

Synagoge Groningen
De honderd jaar oude synagoge aan de Folkingestraat in Groningen wordt mogelijk verkocht aan de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK). Dat meldt de digitale nieuwsbrief Joods.nl.

2 May 2006 10:13Gewijzigd op 14 November 2020 03:42

De synagoge wordt een „vreemde eend in de bijt van de stichting” als het gebouw van de gemeente Groningen wordt aangekocht, aldus de SOGK in de nieuwsbrief. „Vreemd omdat een synagoge ten onrechte wordt aangeduid als kerk, die wordt gebruikt voor openbare christelijke godsdienstbeoefening. Synagoge en kerk hebben in wezen niets met elkaar gemeen. Door assimilatie in taalgebruik is het begrip ”kerk” doorgedrongen in Joods Groningen, maar het geeft een onjuist beeld van de werkelijkheid.”Volgens de vrije internetencyclopedie Wikipedia probeert de particuliere Stichting Oude Groninger Kerken sinds 1969 de erfenis van eeuwen kerkenbouw in de provincie Groningen voor het nageslacht te behouden. Ze is inmiddels eigenares van 55 kerken. Soms krijgen de kerken een andere bestemming.

De SOGK richt zich verder op herstel en behoud van oude kerkhoven. Zij is afhankelijk van subsidies van de overheid en van giften van donateurs.

Volgens voorzitter Gert van Bremen zal de functie van de synagoge onveranderd blijven. Een deel wordt als culturele ruimte gebruikt, het andere deel als synagoge voor de Joodse gemeente. „Op de achtergrond is een stagiair aan het onderzoeken hoe de functie van de synagoge kan worden uitgebreid en hoe het gebouw interessant kan worden gemaakt voor een groter publiek.”

De Stichting Folkingestraat Synagoge, de huidige beheerder en exploitant van de synagoge, wil in het gebouw blijven en met gemeenschapsgeld en de steun van haar ongeveer 500 donateurs zelf activiteiten organiseren. „Zij juicht de verkoop aan de SOGK toe, omdat het om een professionele organisatie gaat, die weet hoe met oude gebouwen om te gaan”, aldus Joods.nl.

De gesprekken met de gemeente Groningen zijn nog gaande en ook de contractbesprekingen met de Joodse gemeente zijn nog niet afgerond.

Geref. gem. Scherpenisse
De leden van de gereformeerde gemeente van het Zeeuwse Scherpenisse moeten binnenkort beslissen of de geplande uitbreiding van hun kerk ook daadwerkelijk kan doorgaan. De gemeente is geconfronteerd met een behoorlijke financiële tegenvaller. Het terrein waarop de kerk staat, is inmiddels aangewezen als archeologisch gebied. Onderzoekers hebben resten van leer, ijzer en aardewerk gevonden op de plaats waar moet worden gebouwd. Er moet nog meer onderzoek worden gedaan.

Volgens scriba J. W. Duvekot moet de gemeente de kosten van dit onderzoek zelf opbrengen. Bovendien worden de bouwplannen ernstig vertraagd. „We hadden al bezig willen zijn met de verbouwing, maar vanwege de extra kosten moeten we nu eerst aan de gemeenteleden voorleggen of we in deze situatie kunnen gaan bouwen.”

De kerk aan de Schoolstraat is gebouwd in 1984, naast de vorige kerk. De vroegere kerk werd toen verenigingsgebouw. Het huidige kerkgebouw heeft 450 zitplaatsen, te weinig voor de gemeente, die 660 leden en doopleden telt. De gemeente is de afgelopen jaren gegroeid.

Het is de bedoeling om achter de preekstoel 12 tot 15 meter bij te bouwen. Dat levert 200 zitplaatsen op. Onder het nieuwe gedeelte moet ook een zaal komen. De nevenruimtes worden anders ingedeeld; zo zal de consistorieruimte op een andere plaats komen.

Het is de bedoeling tijdens de verbouwing de diensten zo lang mogelijk in de eigen kerk te houden. Zo nodig wordt uitgeweken naar een ander kerkgebouw. De kerkenraad hoopt in het naburige Sint Maartensdijk enige tijd de Maartenskerk te kunnen gebruiken.

De gereformeerde gemeente van Scherpenisse wordt sinds 2001 gediend door ds. A. A. Brugge, die binnenkort naar Dordrecht vertrekt.

Waterlandkerkje
De Stichting Oude Zeeuwse Kerken (SOZK) heeft een brief gestuurd naar de gemeente Sluis over het onderhoud van het torentje van de hervormde kerk van Waterlandkerkje in Zeeuws-Vlaanderen. Volgens secretaris P. W. van Seters van de SOZK is het torentje dringend aan een opknapbeurt toe. „De staanders ervan zijn zo ingerot dat het torentje over een paar jaar kan instorten.” Het kerkje zelf, dat stamt uit 1530 en meerdere keren is gerestaureerd, verkeert in een redelijke staat.

Zowel de kerk als de toren is eigendom van de SOZK. Het onderhoud van de toren werd tot voor kort echter betaald door de burgerlijke gemeente. Lange tijd was dat de gemeente Oostburg, maar na een herindeling werd dat de gemeente Sluis. Deze gemeente heeft besloten de geldkraan dicht te draaien.

Seters noemt dat spijtig, maar wijst er op dat de afgelopen jaren, toen de afspraken over de subsidie nog wel golden, er ook geen onderhoud is gepleegd. „We hebben daarom in de brief aangegeven dat we graag willen dat Sluis het torentje brengt in de staat zoals die zou moeten zijn. Wij willen niet opdraaien voor de kosten van achterstallig onderhoud.”

Volgens Seters heeft de Monumentenwacht keer op keer bij de gemeente Sluis de slechte staat van het torentje gemeld. Voor het herstel van de toren is zo’n 50.000 euro nodig.

HNhk Veenendaal naar Brugkerk
De Nederlandse hervormde gemeente (in h.v.) van Veenendaal heeft na een gemeenteavond besloten in gesprek te gaan met de plaatselijke gereformeerde kerk over aankoop van de inmiddels leegstaande Brugkerk en het verenigingsgebouw Pro Rege. De gemeente houdt haar erediensten momenteel in de gereformeerde Petrakerk in Veenendaal.

De Brugkerk werd in 1886 gebouwd in neogotische stijl. De monumentale kerk zal vanbinnen enigszins moeten worden aangepast voordat de Nederlandse hervormde gemeente (in h.v.) er kerkdiensten kan houden. Zo zal het aantal zitplaatsen in het kerkgebouw uitgebreid moeten worden tot ongeveer 550 tot 600. Er wordt momenteel nagedacht over het verplaatsen van het orgel en de bouw van een galerij om dit te realiseren.

De rubriek Grondvlak is bedoeld voor nieuws vanuit plaatselijke gemeenten. Berichten die voor plaatsing in aanmerking komen, kunnen gemaild worden naar: grondvlak@refdag.nl. Post kan gestuurd worden naar: Reformatorisch Dagblad, t.a.v. kerkredactie, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer