Buitenland

Aantal internationale gevangenen niet vrij

NEW YORK - Het Amerikaanse ministerie van Defensie (Pentagon) zou 150 internationale gevangenen van de basis Guantanamo Bay in Cuba naar huis willen sturen, maar ziet daarvan af zolang de thuislanden niet garanderen dat de gevangenen na terugkeer niet gemarteld zullen worden.

Van onze correspondent
1 May 2006 10:43Gewijzigd op 14 November 2020 03:42

Woordvoerder van Defensie Jeffrey Gordon sprak zondag van „moeizame onderhandelingen”, maar hij wilde niet kwijt om welke landen het gaat. Volgens The New York Times onderhandelt Washington onder meer met Saudi-Arabië en Jemen. Hoewel Guantanamo Bay en de 500 internationale gevangenen die daar worden vastgehouden onder de verantwoordelijkheid van het Pentagon vallen, worden de onderhandelingen over terugkeer van de gevangenen gevoerd door het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat staat erop dat de thuislanden van gevangenen verzekeren dat er na terugkeer niet gemarteld wordt. Bovendien wil Washington dit later kunnen controleren.Het is enigszins ironisch dat de Amerikanen nu zo vasthouden aan een „humane behandeling” van deze gevangenen, terwijl zij zelf herhaaldelijk zijn gekritiseerd wegens het inhumane beleid op de basis in Cuba. „Wat geeft de Amerikanen na alle kritische rapporten over Guantanamo Bay en Abu Ghraib het morele recht om van andere landen een humane behandeling van gevangenen te eisen?” aldus politiek analiste Roberta Cohen van het Brookings Research Instituut in Washington.

Sinds 2002 heeft Washington 187 gevangenen naar huis gestuurd om daar vrijgelaten te worden en 80 gevangenen zouden in eigen land worden vastgezet. In Jemen ontsnapten in februari echter 23 terreurverdachten. Dat bracht Washington op de vraag hoe solide de verzekering van thuislanden is dat gevangenen die als „gevaar” worden gezien ook daadwerkelijk achter de tralies blijven. Een apart probleem vormen 22 Chinezen die Washington wil vrijlaten. Zij behoren tot de Chinese Oejgoerenminderheid die pleit voor meer zelfstandigheid. Zij willen niet terug naar China, omdat zij vrezen daar gemarteld te worden. Washington heeft echter nog geen land gevonden dat hen wil opnemen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer