Vakbeweging noemt Bos ondoordacht en ouderwets
DEN HAAG (ANP) – De vakbeweging is kritisch over het plan van PvdA–leider Bos voor hervorming van de verzorgingsstaat. De FNV en CNV verwijten hem vooral de keuzevrijheid van mensen in de verlofspaarregeling levensloop te beperken. De plannen die Bos vrijdag presenteerde noemt de FNV „op zijn minst betuttelend en ouderwets". Vicevoorzitter R. van Splunder van het CNV noemde zijn optreden „ondoordacht".
„Het is onlogisch om vast te leggen dat mensen tot hun 55e alleen zorg– of studieverlof mogen opnemen met hun gespaarde tegoed. En mogen werknemers pas vanaf 55 jaar deeltijdpensioen opnemen, terwijl ze op die manier hopen gezonder en plezieriger door te werken? Het is onlogisch om de levensloopregeling zo krampachtig in te delen", aldus Van Splunder.Voorzitter H. van der Kolk van de grootste FNV–bond, Bondgenoten, stelde dat de levensloop als nieuwe regeling misschien nog niet goed functioneert en vooral wordt gebruikt voor vervroegd pensioen. Maar mensen moeten volgens hem zelf kunnen bepalen wanneer en waarvoor ze hun gespaarde verlof gebruiken. Ook herinnert Van der Kolk de PvdA–leider eraan dat hij in 2004 nog naast de vakbeweging stond met de actie op het Museumplein voor behoud van hetvroegpensioen.
FNV en CNV waarderen in de plannen van Bos wel zijn aandacht voor scholing. Daarbij noemt het CNV ook als positieve aandachtspunten kinderopvang en het scheppen van laagbetaalde banen.
De FNV stelt tevreden vast dat de PvdA het ontslagrecht alleen administratief wil vereenvoudigen. „Gelukkig gaat Bos niet mee in de hetze tegen de ontslagbescherming van Nederlandse werknemers." Werkgevers roepen al jaren dat het ontslagrecht soepeler moet. Maar donderdagavond bleek nog dat de vakbeweging en werkgevers in de Sociaal–Economische Raad (SER) dusdanig van mening verschillen over de nut en noodzaak van deze versoepeling dat een discussie hierover is opgeschort tot het najaar.
Van Splunder verwijt Bos nog te winkelen in het zogenoemde Scandinavische model. Weliswaar kunnen werknemers in Scandinavische landen makkelijker ontslagen worden dan in Nederland. Maar daar staat volgens de CNV–bestuurder tegenover dat overheden daar mensen die moeilijk aan de slag de komen, meer perspectief bieden met garanties op werk, stage of scholing.
De FNV heeft al eerder vastgesteld dat in Nederland nog veel onduidelijkheid is over de verschillende modellen die in Scandinavische landen voor de sociale zekerheid gelden. Daarom organiseert de vakcentrale volgens de woordvoerster dit jaar een congres met deskundigen uit deze landen.