Ongenoegen bij EP over Straatsburg
BRUSSEL - Het Europees Parlement ligt overhoop met de bestuurders van Straatsburg, waar deze EU-instantie elke maand een week vergadert. De gemeente zou ten onrechte een deel van de huur opstrijken over twee gebouwen die de volksvertegenwoordigers gebruiken.
De panden zijn eigendom van Erasme, een buitenlandse dochter van het Nederlandse Bedrijfstakpensioenfonds voor de Bouwnijverheid (BPF). Dat financiële concern verhuurt ze aan de Franse stad en die stelt ze vervolgens beschikbaar aan het EP. Straatsburg int de huursom van jaarlijks 10,5 miljoen euro. Het steekt, mogelijk al sinds 1979, een flink bedrag daarvan in eigen zak, waarschijnlijk ongeveer een kwart.Dit laatste kwam eerder deze week aan het licht bij de onderhandelingen over de verkoop van de beide kantoren aan het Parlement. De daarbij betrokken leden ontdekten op het nippertje dat de plaatselijke overheid 29 miljoen euro zou krijgen van de totale koopsom van 136 miljoen euro. Zij bliezen in reactie daarop de transactie voorlopig af en gingen op verder onderzoek.
Het EP neemt de zaak hoog op en eist snel duidelijkheid over de precieze handelwijze van de lokale autoriteiten. Het stemde donderdag in verband met de huurruzie bijna unaniem voor uitstel van de goedkeuring van de eigen uitgaven over 2004. Voorzitter Borrell heeft premier De Villepin van Frankrijk inmiddels gevraagd zich met de kwestie te bemoeien.
Bij de verontwaardiging speelt mee dat sommige parlementariërs elke mogelijkheid aangrijpen om Straatsburg in een kwaad daglicht te stellen. Zij willen namelijk dat de vergaderingen in de toekomst uitsluitend plaatsvinden in Brussel, zodat de maandelijkse massale verhuizing van alle afgevaardigden, medewerkers en personeel voor enkele dagen naar de Elzas, die per jaar de belastingbetalers circa 200 miljoen euro kost, voortaan achterwege blijft.
Burgemeester Fabienne Keller vindt dat er niets gebeurt wat niet geoorloofd is en wijst beschuldigingen van fraude dan ook met kracht van de hand. Zij beschouwt het aan de huur onttrokken geld als een risicopremie in verband met de mogelijkheid dat het EP inderdaad op enig moment de stad de rug toekeert en als een vergoeding voor verrichte werkzaamheden.
Dat Straatsburg fungeert als een van de vestigingsplaatsen van het Parlement ligt vast in het EU-verdrag. Dat schrijft voor dat er daar minimaal twaalf zittingen per jaar moeten worden gehouden. Het schrappen van die bepaling kan alleen als alle regeringen van de Unie daaraan hun fiat geven. Het EP heeft op dit punt zelf geen zeggenschap. De kans dat de Fransen ooit instemmen met zo’n wijziging lijkt erg klein.