„Stel kind centraal in jeugdbeleid”
DEN HAAG - In het jeugdbeleid moeten niet langer de hulpverlenende instanties centraal staan, maar de mishandelde of verwaarloosde kinderen.
Dat stelt S. van Eijck, commissaris voor het jeugd- en jongerenbeleid, in een advies dat woensdagmiddag is overhandigd aan het kabinet. Het is het eerste allesomvattende advies over het jeugdbeleid dat de commissaris uitbrengt.In de afgelopen jaren is bij verschillende incidenten gebleken dat veel instanties zich bezighouden met probleemkinderen, maar dat niemand eindverantwoordelijk is. Het bekendste voorbeeld is de driejarige Savanna die zo zwaar werd mishandeld dat ze er aan is overleden, ondanks de vele hulp die haar ouders ontvingen.
Naar schatting sterven in Nederland per jaar vijftig tot tachtig kinderen aan mishandeling.
Om de hulpvraag van het kind centraal te stellen, is het nodig dat de gemeenten een belangrijke plaats krijgen. Zij moeten in elke wijk of dorp een centrum voor jeugd en gezin opzetten. Daar kunnen ouders terecht met vragen en problemen. De huidige consultatiebureaus moeten de basis vormen voor de centra. Daar komen vrijwel alle ouders met hun zuigelingen.
Burgers kunnen bij de jeugd- en gezinscentra melding maken van verwaarlozing of mishandeling van kinderen in hun omgeving. De medewerkers moeten zonder rompslomp snel en adequaat hulp kunnen bieden, desnoods onder dwang.
De politieke eindverantwoordelijkheid voor de zorg op plaatselijk vlak moet in de handen van een wethouder voor de jeugd komen. Van Eijck wil de taken die de provincies hebben voor de jeugdzorg overhevelen naar de gemeenten.
Ook op landelijk niveau wil de jeugdcommissaris een andere verantwoordelijkheidsverdeling. Er zou één minister moeten komen die verantwoordelijk is voor jeugdbeleid. Dat kan de minister zijn die ook voor onderwijs, gezondheidszorg of veiligheid verantwoordelijk is. Op dit moment zijn vijf departementen betrokken bij jeugdbeleid.
Staatssecretaris Ross van Volkgezondheid, Welzijn en Sport, die nu het jeugdbeleid coördineert, liet zich niet uit over de stelselwijziging die Van Eijck voorstelt. Ze is wel enthousiast over de uitbouw van consultatiebureaus tot centra voor jeugd en gezin. Dat heeft ze in een eerder stadium reeds aan de Kamer geschreven.
Vanaf 2007 trekt het kabinet jaarlijks 13 miljoen euro uit om de nieuwe centra op te zetten, zo kondigde Ross gisteren bij de presentatie van het advies aan. Voor de rest van dit jaar geeft Ross 5,5 miljoen. Het geld komt boven op de extra middelen die het kabinet al eerder beschikbaar stelde voor aan het aanpakken van wachttijden in de geïndiceerde jeugdzorg.
De provincies zijn tegen de plannen van Van Eijck. Volgens de koepelorganisatie van provincies leidt een nieuwe reorganisatie alleen maar tot meer onrust en onduidelijkheid. Dat is in het verleden bij andere reorganisaties ook gebleken.