„Families in greep van drugsmaffia”
UTRECHT - Talloze families in Maastricht bevinden zich in de wurggreep van de drugsmaffia. „Angst regeert de straten in de woonwijken waar eigenlijk kinderen behoren te spelen”, aldus burgemeester Leers.
De Limburgse burgemeester waarschuwde woensdag dat het netwerk van kleine en middelgrote thuiskwekers, afpersers, drugsrunners, uitkeringsfraudeurs en elektriciteitsdieven in zijn stad steeds groter wordt.Leers is groot voorstander van het reguleren van softdrugs. Tijdens een congres woensdag in Utrecht over de aanpak van (thuis)teelt van hennep, pleitte hij fel voor het toestaan van gecontroleerde hennepteelt.
Het bezwaar van onder anderen minister Donner (Justitie), dat die regulering een aanzuigende werking zou hebben op drugstoeristen uit het buitenland, deed hij af als „kletsargument.” Leers: „Ik durf te stellen dat de kans dat de Belgen een dergelijk systeem van ons overnemen groter is dan de kans dat wij al onze coffeeshops sluiten.”
Leers benadrukte dat hij absoluut geen warm pleitbezorger is van cannabisgebruik. „Het is troep en we moeten zorgen dat we het gebruik ervan terugdringen, maar we kunnen niet meer ontkennen dat er vraag naar is in onze samenleving. De eerste prioriteit is dat we de criminaliteit stoppen en dat kan alleen door regulering. We moeten voorkomen dat mensen in zee moeten met criminele producenten.” Leers bestempelde de huidige aanpak van hennepteelt als „bestuurlijk spookrijden. Precies tegen de goede richting in.”
Vertegenwoordigers van gemeenten, politie en woningcorporaties kregen in Utrecht een spoedcursus voor efficiënte bestrijding van hennep(thuis)teelt. De gemeenten Rotterdam en Utrecht begonnen in 2005 beiden met een eigen aanpak en gaven de toehoorders woensdag een kijkje in hun keukens.
Frank Belderbos, stadsmarinier en projectleider in Rotterdam, kreeg veel bijval voor zijn Rotterdamse aanpak. Dankzij een innige samenwerking tussen gemeente, politie, het energiebedrijf, de woningcorporaties en belastingdienst zijn in negen maanden tijd in de havenstad 436 thuiskwekerijen ontmanteld en is voor ruim 200.000 euro teruggevorderd door onder meer het energiebedrijf en de sociale dienst. In Utrecht werden in 2005 150 kwekerijen opgerold en hebben uitkeringsinstanties 400.000 euro aan uitkeringsfraude teruggevorderd.
Leers benadrukte het belang van een regionaal en op maat gemaakt drugsbeleid. De verschillen in de aanpak van Rotterdam, Utrecht en Maastricht geven naar zijn idee aan hoe belangrijk de geografische situatie is in de aanpak van thuisteelt.