Links ontevreden over maatregelen koopkracht
DEN HAAG (ANP) – PvdA, GroenLinks en SP in de Tweede Kamer zijn niet tevreden over de koopkrachtmaatregelen die het kabinet vorige week heeft aangekondigd.
De drie fracties zullen donderdag in een debat met de ministers De Geus (Sociale Zaken) en Hoogervorst (Volksgezondheid) met voorstellen komen om de extraatjes vooral te geven aan de huishoudens „die het echt nodig hebben".De plannen van drie linkse partijen zijn duurder dan die van het kabinet. Regeringspartij CDA stelt dat met 1 miljard euro een substantiëel pakket aan maatregelen ligt, waarbij zowel oog is voor de effecten van het nieuwe zorgstelsel als voor de gestegen energieprijzen. „Hoe specifiek wil je en kun je zijn?", stelde CDA–Kamerlid Verburg woensdagavond.
PvdA–Kamerlid Noorman vindt het niet te verdedigen dat het kabinet alleen gepensioneerde rijksambtenaren en onderwijzend personeel wil compenseren voor koopkrachtverlies door het nieuwe zorgstelsel. Zij vindt dat er ook geld op tafel moet komen voor andere gepensioneerde ambtenaren, zoals brandweerlieden en medewerkers van gemeenten en provincies. Noorman wil hiervoor enkele tientallen miljoenen uittrekken.
Verder wil zij de zorgtoeslag van alleenstaanden met een inkomen tot 20.000 euro verhogen tot het niveau van gehuwden. Ook wil ze dat gemeenten extraatjes kunnen geven aan bijstandsgezinnen met oudere kinderen. Daarnaast stelt ze voor om de aanvullende uitkering voor langdurige bijstandsgerechtigden al na drie jaar te verstrekken in plaats van na vijf jaar.
GroenLinks–Kamerleden Vendrik en Van Gent vinden dat de 375 miljoen euro die het kabinet wil inzetten om de energierekening te verlagen, gebruikt wordt om de 750.000 huishoudens met de laagste inkomens eenmalig 400 euro te geven. Ook wil GroenLinks chronisch zieken, gehandicapten en ouderen vrijstellen van de no claim in de zorg, wil het de bijstand voor alleenstaande ouderen verhogen en de zorgpremie voor kleine zelfstandigen verlagen. GroenLinks wil verder 250 miljoen euro uittrekken om huishoudens tegemoet te komen die te weinig belasting betalen om in aanmerking te komen voor fiscale kortingen.
De SP komt met plannen om de zorgtoeslag te verhogen en ook de inkomensgrenzen op te trekken waarbij iemand voor een zorgtoeslag in aanmerking komt. Net als de PvdA wil de SP iets doen voor gepensioneerde ambtenaren die bij het kabinet uit te boot vallen.
Net als de oppositiepartijen is het CDA bezorgd dat andere gepensioneerden dan die van het Rijk en het onderwijs, ook door het nieuwe zorgstelsel erop achteruit zijn gegaan. „Maar in welke mate dat het geval is, moet ik eerst zeker weten", aldus Verburg. Zij wil ook opheldering over de inkomenssituatie van chronisch zieken, gehandicapten en alleenstaande ouders. Volgens haar zouden gemeenten meer ruimte moeten krijgen om de laatste groep een extraatje te geven, zoals Rotterdam doet met een kindtoeslag.