Arrestaties Moskou op herdenkingsdag Tsjernobyl
MOSKOU/TSJERNOBYL (ANP/AFP/DPA) – De Russische politie heeft woensdag op het Rode Plein in Moskou dertien leden van de milieuorganisatie Greenpeace opgepakt. De activisten, die tegen het gebruik van kernenergie in Rusland betoogden, negeerden een demonstratieverbod. De actie vond plaats op de dag dat de Tsjernobyl–ramp van twintig jaar geleden wordt herdacht.
In Oekraïne, Wit–Rusland en Rusland stonden tienduizenden personen stil bij de nucleaire catastrofe van 26 april 1986 in het Noord–Oekraïense Tsjernobyl. Zij bezochten speciale missen of namen een minuut stilte in acht. In Slavoetitsj, niet ver van de plek van de ramp bij Tsjernobyl, kwamen voormalige werknemers van de kerncentrale en hun families bijeen om de talrijke slachtoffers te herdenken. De mensen droegen fakkels en gingen in optocht naar een monument ter nagedachtenis aan de dertig mensen die in het eerste jaar na de ramp stierven. Slavoetitsj werd na de ramp opgebouwd om de werknemers van de 50 kilometer verderop gelegen beschadigde kerncentrale in de toenmalige Sowjet–Unie op te vangen.Om 01.23 uur (plaatselijke tijd), een minuut voor het tijdstip waarop twintig jaar geleden de explosie plaatsvond, werd op veel plaatsen een minuut stilte in acht genomen, waarna kerkklokken en sirenes klonken.
De Oekraïense president Joesjtsjenko woonde in de hoofdstad Kiev een nachtelijke dienst bij in een kerkje dat was gebouwd om de slachtoffers te herdenken. Hij legde ook een krans.
In het buurland Wit–Rusland, dat het zwaarst werd getroffen door de nucleaire neerslag, worden woensdagavond in de hoofdstad Minsk duizenden mensen voor een Tsjernobyl–mars verwacht. Waarnemers denken dat de herdenking ook een betoging tegen de autoritair regerende president Loekasjenko wordt.
In Duitsland wil Greenpeace in zeventig steden manifestaties houden.
Tsjernobyl geldt als de grootste kernramp uit de geschiedenis. Door een explosie kwam een grote wolk radioactieve deeltjes vrij die zich over heel Europa verspreidde. Het ongeluk kwam pas na twee dagen in de internationale media, nadat Zweden alarm had geslagen over de hoge concentraties radioactiviteit in de lucht.
Het aantal slachtoffers is nog steeds omstreden. Sommige onderzoekers gaan uit van 4000 doden op de lange termijn, tegenstanders van kernenergie vrezen uiteindelijk mogelijk 100.000 slachtoffers.